Volledig scherm
Karel de Jong (links) van Jumbo nam dinsdag de eisen van de stakers in ontvangst

VIDEO: Jumbo dagvaardt vakbonden in kort geding

UPDATEVEGHEL - Supermarktconcern Jumbo dagvaardt de vakorganisaties FNV Handel en CNV Vakmensen in een kort geding. Jumbo wil dat de rechter zich uitspreekt over de rechtmatigheid van de acties die de vakbonden voeren in de distributiecentra van Jumbo. Dat heeft Jumbo woensdagochtend bekendgemaakt.

Door distributiemedewerkers van Jumbo wordt gestaakt voor een betere cao. Ze willen onder meer betere werkomstandigheden en een loonsverhoging van 2,5 procent.

Dinsdag trokken de stakers nog in een optocht naar het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel waar ze een eisenlijst overhandigden aan de directie van Jumbo. De bonden gaven toen al aan dat er door zou worden gestaakt tot Jumbo serieuze cao-onderhandelingen wilde openen. Jumbo zei dinsdag zich te beraden op een vervolg.

De staking zou kunnen leiden tot lege schappen in de supermarkt zo vlak voor Pasen. Jumbo zei dinsdag te verwachten dat de gevolgen voor de bevoorrading wel mee zullen vallen.

Maandag bood het concern de de distributiemedewerkers nog een loonsverhoging aan van 1,5 procent, maar de vakbond FNV noemde dat een zoethoudertje. Jumbo stelt dat met het bod koopkrachtbehoud voor de medewerkers gegarandeerd is en zegt dat het bod recht doet aan in maart 2016 met de bonden gemaakte afspraken om meer evenwicht te brengen in de loonkosten en salarissen die in de distributiesector gelden. 

De medewerkers van het distributiecentrum van supermarktketen Jumbo in Veghel voerden sinds vorige week dinsdag al een stiptheidsactie om onderhandelingen voor een nieuwe cao af te dwingen. 

Lees ook: Staking bij Jumbo - Hoe zat het ook alweer?