Volledig scherm
Vorig jaar vond de eerste educatiedag plaats. Bij Villa Klondike in Veghel vertelden re-enactors volop oorlogsverhalen aan vijfhonderd schoolkinderen bij het nagebouwde hoofdkwartier. © Domien van der Meijden

Vierhonderd kinderen 'beleven' de Tweede Wereldoorlog in Eerde als in 1944

VEGHEL - Vierhonderd kinderen uit de groepen 7 en 8 van de Veghelse basisscholen beleven op 7 september een beetje hoe het moet zijn geweest in Eerde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens een speciale educatiedag rijden historische militaire voertuigen rond door het dorp en zijn er overal re-enactors te zien, gekleed in Amerikaanse parachutistenuniformen uit die tijd. Zo geven ze een levendig beeld van 1944. Bij de Eerdse molen en de kerk onder andere.

Aan de dag doen 16 klassen mee. De 'les' wordt gegeven door re-enactmentgroep De Klondikes, het Airborn Comité Eerde, de stichting Eerdse Molen en Cultuurkade Meierijstad. Aanleiding is de luchtlandingsoperatie van 17 september 1944 die de bevrijding van Veghel inluidde, 74 jaar geleden. 

Vrijwilligers kleden de locaties uitgebreid aan en geven daarbij ook uitleg. Elke schoolklas krijgt een route toegewezen en bezoekt meerdere locaties. De leerlingen horen waargebeurde verhalen over personen die Market Garden echt hebben meegemaakt. Hierdoor kunnen de kinderen zich nog meer inleven in het tijdsbeeld. Het gaat om de lokale oorlogsverhalen van een Amerikaanse soldaat, een Eerdse verzetsman, een Nederlandse collaborateur en de Eerdse pastoor. Het programma van 7 september duurt  van 8.45 uur tot ca. 14.45 uur. Het is de tweede keer dat deze educatieve dag georganiseerd wordt.