Volledig scherm
Roy en Hedy Grunewald bij de kruisherenkapel te Uden. © Van Assendelft Fotografie

Voorstelling Selamat Makan laat zien hoe het is om als Indo te leven in Uden

VEGHEL/UDEN - De Blauwe Kei in Veghel durfde het aan om het relatief onbekende stel Roy Grünewald en zijn zus Hedy, opgegroeid in Uden, te boeken. Hun theaterprogramma Selamat Makan loopt als sinds 2014 en is overal uitverkocht. In Veghel staat het stel op zaterdag 12 november op het podium.

Roy en Hedy verhuisden pas uit Uden toen ze gingen studeren. Grünewald vertelt in het theaterprogramma smeuïge verhalen over het voormalig Nederlands-Indië. Hoe kwamen de Indo’s in Nederland terecht? Welke ervaringen deden ze op als toerist in Indonesië?

Hoe was het leven als Indo?
En hoe was hun leven als Indo in Uden? Een leven met hun 'rare' moeder en oma die zoveel eten maakten dat je altijd mee kon eten. De 'vreemde' etensluchtjes bleven in hun kleding hangen. En een leven waarin het stel pinda of zwartje werd genoemd, maar leerde om dat weg te lachen.

Etensgeuren
Tijdens de voorstelling kookt Hedy op het podium. Etensgeuren kringelen uit de wadjans. Na de voorstelling wordt het publiek uitgenodigd voor een authentieke Indische maaltijd. Op die manier ontstaat een contrast tussen verleden en heden met als rode draad het Indische eten.

De voorstelling is niet alleen bedoeld voor Indo’s, maar voor iedereen die van lekker eten houdt en geniet van mooie verhalen. De twee oud-Udenaren werken met een publiek van maximaal honderd man.

De show in Veghel is uitverkocht. Markant Uden wil het stel boeken voor 2017.

Meierijstad