Volledig scherm
De horeca aan de Markt en de Molenstraat, de vele speciaalzaken en de ‘sfeer’ na de lampen en perkjes die de gemeente realiseerde. Het is Veghel op zijn best, zegt Rijkers. © Van Assendelft Fotografie

Voorzitter van winkeliersvereniging Veghel: 'Uden bewondert onze horeca'

VEGHEL - Er valt niet om de leegstaande panden in het centrum van Veghel heen te kijken, weet Leo Rijkers, voorzitter van Veghel Centrum. Hij is sinds 1 januari voorzitter van winkeliersvereniging Veghel Centrum, dat de belangen van zo’n 150 centrumondernemers behartigt.

De horeca aan de Markt en de Molenstraat, de vele speciaalzaken en de ‘sfeer’ na de lampen en perkjes die de gemeente realiseerde. Het is Veghel op zijn best, zegt Rijkers. "Dan heb je een nog gavere horecastraat. Die zaken daar zitten nu al de hele week vol. In Uden bewonderen ze ook het feit dat wij een ideale horecastraat hebben. Maar dat kan nog een stuk mooier", zegt Rijkers.

Maar het rijke centrum gaat ook gepaard met leegstand. "Verlaag de huur. Je pand is niet minder waard als je het voor een lagere prijs verhuurt. Het wordt juist minder waard als je het niet verhuurt."

Belasting
​Hij roept gekscherend dat er leegstandsbelasting geheven moet worden. "Dan worden pandeigenaren verplicht in actie te komen." Volgens Rijkers kopen klanten spullen steeds vaker online. "Dat moeten vastgoedeigenaren beseffen. Verhuur je pand voor de helft van de prijs, dan krijg je het automatisch voller en creëer je meer beleving."

Lees woensdag 6 januari in het Brabants Dagblad, editie Veghel & Uden, een uitgebreid interview met de kersverse voorzitter.