Volledig scherm
Harry van Rooijen. © Assendelft Fotografie/Jeroen Appels

'We mogen best wat trotser zijn op Veghel'

VEGHEL - Aan de hand van vragen schetst een al dan niet bekende Veghelaar zijn of haar beeld van het dorp. Deze week is dat Harry van Rooijen.

Harry van Rooijen (63) kwam via Eindhoven terecht in Veghel. Daar gaat hij ook niet meer weg, maar zijn geboortestad Utrecht zal hij niet uit het oog verliezen. Voor zijn werkgever, DE koffieleverancier van ons land, reist hij menige kilometer, maar in De Bunders komt hij thuis. De vader van drie volwassen kinderen en opa van inmiddels vier kleinkinderen (en twee op komst), is in zijn vrije tijd maatschappelijk zeer betrokken. Plaatsgenoten kennen hem vooral als fractieleider van de VVD, maar de komende weken is hij, met de herindelingsverkiezingen in aantocht, ook als lijsttrekker een druk bezet mens.

Restaurant
,,De Gouden Leeuw is hét dorpscafé van Veghel, met een ongekende historie. Als die muren eens konden spreken! TwentyNine is een mooi voorbeeld van jong ondernemerschap. Ik ben een Bourgondiër en kom op diverse plekken. Veghel heeft een mooi aanbod.”

Winkel
,,Met een goed winkelaanbod en een gezellig centrum creëer je dynamiek in je dorp en gelukkig gaat dit nu weer beter. Ik ben een efficiënte koper en kan vrijwel altijd wel in Veghel terecht.”

Een compliment aan
,,De organisatie van Veghel in Hout. Deze zomer bouwde de jeugd hun palletdorp in het Julianapark, een prachtige locatie voor dit evenement. Ik kijk er naar uit om, na er met mijn eigen kinderen getimmerd te hebben, dat ook met mijn kleinkinderen te gaan doen.”

Beste herinnering
​,,Toen we op eigen kracht het afgebrande clubhuis van hockeyvereniging Geel Zwart hebben weten te vervangen en dat de club daarna fantastisch is doorgegroeid. Een bijzondere prestatie.”

Mooiste plek
,,Misschien is dat wel de oude raadzaal in het stadhuis aan de Markt. Van hieruit zie je de eigenheid van Veghel; het uitzicht op de Markt en de Lambertuskerk, en al het nieuws wat zich in het dorp ontwikkelt.”

Op de schop
,,Dat mag wat mij betreft het doemdenken zijn over ons dorp. We mogen best wat trotser zijn op Veghel. Er is hier niks te doen? Niet waar. Er is elke week wel iets; op de Noordkade of in de Blauwe Kei, de bioscoop, exposities, de gezellige eettentjes en evenementen als Fabriek Magnifique, de kermis, het nieuwjaarsfeest, de carnaval en nog veel meer.”

Eeuwig zonde
,,Gelukkig kijken we nu anders naar ‘historie’, maar helaas is ons oude centrum grotendeels weg. En het oude ziekenhuisgebouw eveneens. Jammer ook dat de scholen uit het centrum zijn gehaald.”

Meierijstad
,,Op 23 november mogen we naar de stembus voor de gemeenteraad van Meierijstad. Ik reken erop dat de politiek de verantwoordelijkheid neemt voor het behoud van de identiteit van de kernen. Met een nog betere service aan de burger. Dus niet roepen aan de zijlijn, maar met z’n allen gaan stemmen.”

In één zin
​,,Veghel is.. welkom thuis!”

Meierijstad