WEERZIEN: Korte witte sokjes bij de Plechtige Communie

ERP - Ondanks de kleine foto in Weerzien van vorige week zijn gelukkig toch alle namen bekend geworden van de meisjes en de geestelijken. Het origineel van deze foto is nog hier en daar in familiealbums te vinden. Vandaar dat Ria van Schaijk en Toos Habraken de foto direct herkenden en daar gelijk ook een heleboel namen bij wisten. Zij staan beiden op de foto.

De gelegenheid, De Plechtige Communie, heeft minder indruk achter gelaten. Ach, zoals het vroeger ging, ‘het hoorde erbij’. Deze 6e klas van de Mariaschool uit Erp deed in juli 1955 de ‘plechtige Communie’.

Het Geloof
Ria wist dat het de ‘hernieuwing van de doopbelofte ‘ was. De doopbelofte bij de doop, als baby, hield in: De belofte tot afwijzing van het kwaad en trouw aan het geloof (Wikipedia) . Deze belofte werd afgelegd door de peter en meter van het kind, een tweede vader en moeder, vooral voor de geloofsopvoeding. Omdat je bij de doop nog te jong was om te weten wat er allemaal beloofd werd, deed je rond je 12e jaar deze Plechtige Communie

Ria dreunde de hernieuwde doopbelofte bijna helemaal op. Daar was klassikaal ook behoorlijk op geoefend. En dingen van buiten leren ging haar altijd makkelijk af.

Familiefeest
Toos vertelde dat ze bij de bakker broodjes mochten eten en dat er een familiefeest was, maar hoe de voorbereidingen precies gingen wisten ze eigenlijk beiden niet meer.

De juffrouw van deze klas staat niet op de foto; Juffrouw Bakker, een lieve juf uit Indonesië. Wel zuster Edelberta van der Loop. Zij gaf les op de Mariaschool van 1954 tot 1959. Zij heeft nooit les gegeven aan deze klas.

Kijken we naar de kleding dan was het best een bijzondere gelegenheid. Alle meisjes hebben een hoedje op en korte witte sokjes. Ria wist dat dit iets nieuws was: voorheen geen korte sokjes in de kerk.

De molen op de achtergrond is de molen ‘ De Nijverheid’ die door Jo Sondag gekocht is in 1947. Het begin van mengvoederbedrijf Sondags Voeders.

Foto
Op de foto van links naar rechts,

Bovenste rij: Annie Verwegen, Riek van den Boom, Ria van Schaijk, Toos Habraken, Maria Beekmans, Tonny Zomers, Jo Manders, Reiki van Berlo, Mien Verbruggen, Riek van de Linden, Maria Smits

Middelste rij: Sjaan Zomers, Cilia Donkers, kapelaan De Cock, Petra Hijzelaar, Jo Franssen, Tilly Bierman, Annet Sevriens, Zuster Edelberta

Voorste rij: Lenie van Dommelen, ? Brugmans, Nellie Biemans, Ria Meulendijk, pastoor Van Aalst, Tonny van der Tillaert, Mientje Verbruggen, Pieta van de Wijdeven, Trees Smits, Annie Verwegen, Tonnie van de Elzen

Kijk op bd.nl/weerzien voor andere afleveringen van Weerzien.

Meierijstad