Volledig scherm
Personeel van koekfabriek Van den Boer houdt even pauze. © Heemkundekring Vehchele

WEERZIEN: Restanten van de oude koekfabriek nog steeds te zien in Veghel

VEGHEL - Van de eens zo trotse stoomkoekfabriek “Bretagnia” aan de Markt in Veghel is niet veel meer over. Echter, in het restaurant Vlas-Graan en Koffie op de hoek van de Markt kun je de oude buitenmuur van de oorspronkelijke bakkerij nog zien. En hang je je jas op in de garderobe, dan hangt deze eigenlijk nog in de oude steeg zoals deze achter de koekenbakkerij was in 1914.

Ook de oude vensters van de bakkerij zijn nog zichtbaar en in een van deze vensters hangt nu een oude foto uit 1914. Dit vertelt Rolf Vonk, die zelf naar aanleiding van de laatste verbouwingen, op onderzoek is gegaan. Op de plek waar de bakkerij stond kun je nu kleding kopen.

Bretagnia
Het was een beeldbepalend pand met op de gevel in grote letters: Stoomkoekfabriek “ Bretagnia”. Waarom “Bretagnia” als je in Veghel woont? De oprichter, bakker A.J. van den Boer gebuikte fijne honing in zijn koeken. En de allerbeste honing kwam uit Bretagne. Later is men overgegaan op kunsthoning uit de fabriek, reden om de naam op de gevel te veranderen in “Van Den Boer’s Koekfabriek”.

Rolf dacht dat de man met het strikje, op de foto, de oprichter/eigenaar Arnold van de Boer zou kunnen zijn. Uiterst rechts staat Jos van den Boer, zoon van Arnold, zijn broer Augustus (Guus) staat derde van rechts achteraan. Zij hebben beiden als bakkersknecht in St Michielsgestel gewerkt voordat ze bij vader in de bakkerij mochten werken. Vader Arnold begon zijn bedrijf in 1875. Na zijn overlijden in 1926 hebben Jos en Augustus het bedrijf voortgezet en na hen kwam er weer een Arnold (zoon van Augustus) aan de leiding.

Militair
Tussen de broers in staat op de foto Christiaan van Herpen uit Heesch bakkersknecht. De dame naast de militair zou een van de dochters van Arnold kunnen zijn: Anna of Geertuda. Over de militair weten we niets, behalve dat hij kennelijk geld had, hij heeft namelijk leren laarzen aan. Deze moesten de soldaten zelf kopen. Had je geen geld, dan had je geen laarzen en droeg je schoenen met beenwikkels. Dit vertelde Henk van der Burgt, hij wist dit nog van zijn opa. De Boer’s koekfabriek is in 1973 gefuseerd met De Slinger uit Uden. De gehele productie ging toen naar Uden omdat er geen mogelijkheden waren voor uitbreiding aan de Veghelse Markt.

Het klokgeveltje op de achtergrond was Café Terneuzen. In 1923 plotseling deels ingestort. Net zoals onlangs het winkelpand in Den Bosch. Teveel verbouwingen door de jaren heen?

Kijk op bd.nl/weerzien voor andere afleveringen van Weerzien.

Meierijstad