Volledig scherm
Het portaal boven de nieuwe N279 tussen Veghel en Den Bosch is een veilige oversteek voor de vleermuizen die op insecten jagen bij de Zuid-Willemsvaart. © Van assendelft

Zebrapad voor vleermuizen boven N279 tussen Veghel en Den Bosch

VEGHEL/DEN BOSCH – Tijdens de volgende fase van de werkzaamheden aan de N279 tussen Veghel en Den Bosch worden volop voorzieningen geplaatst voor vleermuizen. En dat zal best even wennen zijn voor automobilisten.

Net buiten Veghel komt een signaleringsportaal boven de weg waaraan geen signaleringsborden hangen. Het portaal is speciaal gemaakt voor een van de best beschermde diertjes van Europa: de vleermuis.

Zebrapad
Het wordt een soort ‘zebrapad’ voor het zoogdiertje weet ecoloog Johan de Bijl. ,,De vleermuis gebruikt echolocatie via geluidsgolven. Normaal gebruikt hij bomenkruinen tijdens het vliegen van de nestplaats naar het fourageergebied waar hij gaat jagen op insecten. De golven weerkaatsen tegen de bomen en dat vangt hij op zodat hij veilig kan 'Tomtommen' door de lucht. Omdat hier een brede weg ontstaat met ook nog een afslag is de oversteek naar de rand van het kanaal te lang. De vleermuis kan dan het portaal boven de weg gebruiken als geleiding. Een verlengde van de rij bomenkruinen zeg maar, maar dan uitgevoerd in platen met gaas."

Behalve het portaal zijn er ook twee vleermuizenhotels gezet naast de N279 en ongeveer 100 vleermuiskasten

Meierijstad