Volledig scherm
PREMIUM
Deelnemers aan de Brabantse Heemdagen bekijken het beeld van Cecilia, de naamgeefster van het klooster in Zijtaart. © Tom Vos

Zijtaart pronkt met zijn herbestemde klooster tijdens Brabantse Heemdagen: 'Ongelooflijk voor zo'n kleine gemeenschap'

ZIJTAART -  ,,Dit is de oude kapel, dat is wel te zien hè? Zelfs de biechtstoelen zijn intact gebleven. Voor wie dat nog wil", lacht gids Frans van Asseldonk terwijl hij tientallen mensen rondleidt in het luisterrijke klooster van Zijtaart, omgevormd tot school en dorpshuis. 

Het gezelschap, onder wie de Veghelse heemkundekringvoorzitter Bernard Vissers, doet mee aan de Brabantse Heemdagen. Die worden voor de zeventigste keer sinds 1949 gehouden en spelen zich in af in Meierijstad, voor het eerst. ,,Of ik ooit in Zijtaart ben geweest? Nou, slechts  eenmalig, voor een feestje", vertelt deelnemer Jan Maas uit Elshout, zichtbaar geïmponeerd door de manier waarop het klooster nieuw leven is ingeblazen. ,,Mooi dat het klooster zo bewaard is gebleven", vindt ook Joke Peels, die vanuit Valkenswaard naar Zijtaart is afgereisd. Trots laat zij haar gouden medaille van de Brabantse Heemdagen zien. ,,Omdat ik er al dertig keer aan heb meegedaan."