Documentaires

NIEUW
16:17
Geselecteerd Speelt nu af

Kunnen we ooit bepalen hoe onze kinderen eruit gaan zien?

Iedere ouder vindt zijn eigen kind het mooist. Maar wat als ouders hun kind genetisch konden modificeren om daadwerkelijk heel mooi te laten zijn? Kan dat? En hoe wenselijk is dat? Dat bespreekt dr. ir. Marc van Mil van de Universiteit Utrecht in dit college.

NIEUW
17:03
Geselecteerd Speelt nu af

Waarom vinden mensen met anorexia zichzelf te dik?

Hoe kun je extreem dun zijn en jezelf tóch te dik voelen? Neuropsycholoog Anouk Keizer (Universiteit Utrecht) doet onderzoek naar het verwrongen lichaamsbeeld van mensen met de eetstoornis anorexia. In dit college hoor je hoe mensen met anorexia zich zelfs anders bewegen door een drukke winkelstraat en hoe dát kan leiden tot een uiterst vergaande uithongering.

NIEUW
16:52
Geselecteerd Speelt nu af

Kunnen we terrorisme uitroeien?

Als we in de geschiedenis kijken, zien we dat een terrorismegolf gemiddeld zo’n 25 jaar duurt. De voorspelling is dan ook dat terreur zoals we dat nu kennen, in 2025 voorbij is. Maar is daarmee het terrorisme ook uitgeroeid? Terreurdeskundige Beatrice de Graaf (Universiteit Utrecht) wijdt erover uit.

NIEUW
17:45
Geselecteerd Speelt nu af

Waarom zijn we voor de overheid niet meer dan een nummertje?

Onze overheid beschikt over een computersysteem dat gebruik maakt van big data, maar wat als er een fout in dit immense systeem sluipt? Dr. Marlies van Eck (Universiteit Leiden) doet onderzoek naar systeemfouten en vertelt hierover in haar college bij de Universiteit van Nederland. De Universiteit van Nederland heeft ook een podcast. Vind ze terug op Spotify (http://bit.do/UvNL-Spotify) en iTunes (http://bit.do/UvNL-iTunes).

NIEUW
02:10
Geselecteerd Speelt nu af

'Groningen was m'n redding, in Colombia ben ik gelukkig'

In dit fragment van Verre Vrienden Colombia ontmoeten de Bucket Boys Guillermo, een Colombiaan die in Nederland geadopteerd werd en opgroeide in Groningen. Hij had echter altijd het idee dat er iets miste, dus verhuisde hij terug naar Colombia: de plek waar hij écht gelukkig is

NIEUW
01:53
Geselecteerd Speelt nu af

'Pablo Escobar is een smet voor de Colombianen'

In dit fragment van Verre Vrienden Colombia vragen Joep en Thijs locals naar hun mening over Pablo Escobar. Veel Colombianen hebben geen goed woord voor hem over, terwijl vooral mensen uit de armere wijken Pablo Escobar als legende beschouwen.

NIEUW
02:26
Geselecteerd Speelt nu af

'Treurig dat er veel geweld en drugshandel in Colombia is'

In dit fragment van Verre Vrienden Colombia bezoeken Joep en Thijs een zogenoemde 'gevaarlijke plek' in Colombia. Gelukkig zijn de tijden veranderd en is het land niet meer zo gevaarlijk als vroeger, alhoewel er altijd mensen zijn die daar een mesje voor willen steken...

Aanbevolen documentaires series