Iturria rondt fraaie solo succesvol af en wint in thuisstreek

etappe 11 VueltaDe elfde etappe van de Vuelta is een prooi geworden voor Mikel Iturria. De 27-jarige Bask van Euskadi sprong op 25 kilometer weg bij een groep van vroege vluchters en kwam alleen over de streep in zijn thuisregio. Het was de eerste profzege voor Iturria. In de top van het klassement veranderde er niets

In de openingsfase van deze 180 kilometer lange etappe over grotendeels Frans-Baskische wegen, volgden de vluchtpogingen elkaar in rap tempo op. Na iets meer dan tien kilometer hadden elf renners een gaatje te pakken. Onder hen mannen als Lawson Craddock, Gorka Izagirre, Alex Aranburu en bergkoning Ángel Madrazo. Uiteindelijk slaagden nog drie renners erin de oversteek te maken, kreeg de groep de zegen van het peloton en liep de voorsprong in rap tempo op. In het peloton droeg het Jumbo-Visma van klassementsleider Roglic de verantwoordelijkheid, maar noodzaak om de voorste groep terug te halen was er bij die ploeg niet. De gevaarlijkste man in de kopgroep, Ben O’Connor, stond immers al op dik een half uur.

De voorsprong groeide naar boven de tien minuten, waardoor er weinig twijfel over bestond dat de winnaar vooraan zou zitten. Op de laatste stroken van de Col d’Ispéguy, de zwaarste beklimming van de dag, ontstond er voor het eerst onenigheid bij de leiders toen Izagirre en Aranburu aan de boom besloten te schudden. Het Spaanse duo pakte een halve minuut en kreeg vlak voor de voet van de laatste gecategoriseerde beklimming gezelschap van Craddock. Op die Col de Oxtondo vonden vier renners de aansluiting en uiteindelijk lukte het er nog eens vier terug te komen bij de kop van de wedstrijd.

Volledig scherm
© AFP

Bij de renners die uit de achterhoede terugkeerden zat ook Mikel Iturria. De renner van het Baskische Euskadi verspilde geen tijd en plaatste op 25 kilometer van de meet een demarrage waar veel achter zat. Bij het achtervolgende tiental werd vooral gekeken, waardoor de voorsprong van Iturria groeide tot een kleine minuut. In de slotfase maakte de tweede groep het nog spannend, maar de Bask slaagde erin weg te blijven en zo de mooiste overwinning uit zijn loopbaan te boeken.

Nadat Iturria en zijn medevluchters over de streep waren gebold in Urdax, was het lange tijd wachten op de groep der favorieten voor het klassement. Zij besloten van etappe 11 een rustdag te maken en kwamen ruim 18 minuten later aan in de finishplaats. Omdat er in het peloton niets gebeurde, behoudt Roglic zijn riante voorsprong op Alejandro Valverde en de rest van zijn concurrenten.

Volledig scherm
© AFP
Het peloton met daarin klassementsleider Primoz Roglic deed het vandaag rustig aan.
Volledig scherm
Het peloton met daarin klassementsleider Primoz Roglic deed het vandaag rustig aan. © BSR Agency
Volledig scherm
© AFP