Volledig scherm
Wilco Kelderman © BELGA

Kelderman: Ik had ook derde kunnen staan

Na een week van afzien in de Vuelta concludeert wielrenner Wilco Kelderman dat alleen hard trainen niet genoeg is om je mannetje te staan in een grote ronde. 

,,Ik hoopte bij de start in Málaga nog dat ik ver kon komen puur op basis van de vele trainingsarbeid, maar ben er inmiddels achter dat de koers behoorlijk wat impact heeft op mijn lichaam'', zegt de kopman van Team Sunweb op de eerste rustdag in de ronde. Kelderman miste een groot deel van het seizoen als gevolg van een dubbele sleutelbeenbreuk.

,,Het gaat elke dag een stuk beter, dat wel. Toch kan ik niet zeggen dat ik al met een echt lekker gevoel op de fiets heb gezeten. Niet dat het iets is waar ik alle dagen aan zit te denken, want daar schiet je niets mee op. Uiteindelijk moet je gewoon de finale rijden'', klinkt het berustend. Kelderman bezet momenteel de veertiende plaats in het algemeen klassement, met een achterstand van een minuut en vijftig seconden op de rodetruidrager Simon Yates.

,,De eerste dagen van de race zat alles vast in mijn bovenlichaam. Dat had te maken met de stress van de wedstrijd en de enorme hitte. Alle spieren leken wel geblokkeerd. Er zijn meer behandelingen dan normaal nodig geweest om de zaak weer los te krijgen. Hopelijk kloppen de berichten dat het de komende dagen wat koeler wordt; daar presteer ik beter in.''

Materiaalpech

Kelderman baalt nog wel van het tijdverlies dat hij leed op de zesde dag, nadat hij in slotfase door materiaalpech werd opgehouden. ,,Als me dat niet zou zijn overkomen, had ik nu derde gestaan in het klassement en zouden de vooruitzichten heel anders zijn geweest. In dat geval zou ik mee strijden om een podiumplaats, terwijl het voorlopig de vraag is of dat nog lukt."

,,Nu ben ik degene die tijd moet terug zien te pakken, bijvoorbeeld in de tijdrit daags na de tweede rustdag. En hopen dat anderen er doorheen zakken. Het zou heel lullig zijn, mocht ik in Madrid een minuut tekort komen om het podium te halen. Maar ja, dat hoort ook bij de koers'', besluit Kelderman.