Nairo Quintana en Alejandro Valverde hebben maar één doel: de grote ronde winnen met Movistar.
Volledig scherm
Nairo Quintana en Alejandro Valverde hebben maar één doel: de grote ronde winnen met Movistar. © BSR Agency

Quintana opent met Valverde de aanval op Roglic: Niets te verliezen

Dat Nairo Quintana zijn rode leiderstrui zou verspelen in de individuele tijdrit naar Pau stond zo goed als vast, maar de Colombiaan had niet verwacht dat hij meer dan drie minuten zou verliezen op tijdritwinnaar en nieuwe leider Primoz Roglic. ,,Het was verre van mijn beste tijdrit ooit", zei Quintana met enig gevoel voor understatement. 

Quintana ging met een voorsprong van zes seconden van start in de vlakke, 36,2 kilometer lange tijdrit van Jurançon naar Pau. Waar voor Roglic na 47.05 minuten de klok stopte, daar tikte de teller bij Quintana nog 3.06 minuten door. ,,Hier ben ik absoluut niet tevreden mee. Ik had verwacht zo'n twee minuten op hem te verliezen, drie is veel meer dan verwacht en gehoopt.”

De Colombiaan, die de komende drie seizoenen voor Arkéa-Samsic rijdt, geeft de moed echter niet op. Ondanks zijn achterstand van exact drie minuten heeft hij samen met zijn ploeggenoot Alejandro Valverde (2de op 1.52 minuut) alles om voor te rijden. ,,Er komen genoeg etappes aan om aan te vallen. We moeten met het team de juiste tactiek verzinnen om tijd terug te pakken op Roglic. We hebben vaker in deze situatie gezeten. Soms liep het plannetje in de soep, soms draaide het op een geweldig succes uit. We gaan zien hoe het ditmaal uitpakt.”

Met Valverde en Quintana heeft Movistar meerdere kaarten om te spelen. ,,Alejandro staat er ook nog goed voor. We hebben twee sterke renners in de ploeg en ik heb niets te verliezen. Laten we er vol voor gaan en van de wedstrijd genieten", klinkt het ambitieus.

Krachten bundelen

De 39-jarige Valverde reed een voor zijn doen prima tijdrit en verloor slechts 1.38 minuut op de Sloveen van Jumbo-Visma. ,,Dat was ingecalculeerd”, legt Valverde uit. ,,Roglic was de topfavoriet voor de tijdritwinst en heeft alle verwachtingen waargemaakt. Ik voelde mij goed, wellicht wat leeg op het einde, maar dat hoort erbij. Er komen nog genoeg zware etappes aan en de verschillen zijn nog niet al te groot. Dat ik nu meer dan een minuut voor Nairo sta, zegt mij niet veel. Wij worden een beetje moe van alle verhalen dat de verstandhouding tussen ons niet goed zou zijn. Wij hebben maar één doel en dat is om met Movistar een grote ronde te winnen. Wie er dan in Madrid op het hoogste podium staat maakt ons uit.”

Valverde is overigens de enige klassementsrenner die Movistar na dit jaar trouw blijft. Quintana vertrekt naar het Franse Arkéa-Samsic, Mikel Landa verkast naar Bahrain-Merida en Richard Carapaz wordt ploegmaat van onder andere Chris Froome bij Ineos.

Nairo Quintana in het rood, letterlijk en figuurlijk.
Volledig scherm
Nairo Quintana in het rood, letterlijk en figuurlijk. © BSR Agency
Alejandro Valverde tijdens de tijdrit.
Volledig scherm
Alejandro Valverde tijdens de tijdrit. © photo: Cor Vos