Roglic laat in tijdrit niets heel van concurrenten en pakt riante voorsprong

VueltaPrimoz Roglic heeft de macht gegrepen in de Ronde van Spanje. De Sloveen van Jumbo-Visma maakte zijn favorietenrol waar in de verraderlijke tijdrit in het zuiden van Frankrijk en reed daarmee Nairo Quintana uit de rode leiderstrui. Hij begint met een riante voorsprong in het algemeen klassement aan de tweede helft van de Vuelta. 

Roglic achterhaalde López zelfs nog vlak voor de finish.
Volledig scherm
Roglic achterhaalde López zelfs nog vlak voor de finish. © AFP

De renners kregen vandaag een venijnig parcours voor de kiezen tussen Jurançon en Pau, met op en af lopende wegen en veel bochten. In Pau klokte Remi Cavagna de eerste toptijd, maar even later ging Patrick Bevin drie tellen sneller, waardoor hij plaats mocht nemen op de hot seat. De Nieuw-Zeelander kon daar lang blijven zitten. Uiteindelijk was enkel Roglic in staat om onder zijn scherpe tijd te duiken.

Nairo Quintana, voorlopig voor het laatst in de rode leiderstrui.
Volledig scherm
Nairo Quintana, voorlopig voor het laatst in de rode leiderstrui. © BSR Agency

De tijdrit heeft grote gevolgen voor het algemeen klassement. Grote verliezer was klassementsleider Nairo Quintana. De Colombiaanse eindwinnaar van 2016 leverde meer dan drie minuten in en zakte van plek 1 naar 4. Zijn ploeggenoot bij Movistar, Alejandro Valverde, deed van de rest van de klassementsmannen de beste zaken. Hij staat nu tweede in de rangschikking, hetzij al op 1.52 van Roglic. Miguel Ángel López staat met een achterstand van 2.11 ook nog op het podium.

Roglic wilde met nog tal van bergritten voor de boeg niet te veel op de zaken vooruit lopen. ,,Ik ben tevreden met mijn optreden. Ik heb overal zo snel als het kon gereden. Of het genoeg is voor de eindzege zien we pas over anderhalve week in Madrid.”

Nummer 9 Wilco Kelderman was vandaag niet in staat om wat plekken winst te boeken. Hij moest zelfs een plekje inleveren in het klassement, omdat Dylan Teuns beduidend sneller was dan de Nederlander van Team Sunweb.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© BSR Agency