De uitreiking van het boek bij Huize Bergen in Vught.
Volledig scherm
De uitreiking van het boek bij Huize Bergen in Vught. © Miranda van Houtum/BD

100 verhalen over Huize Bergen Vught vervat in een boek

VUGHT - Burgemeester Roderick van de Mortel nam dinsdagmiddag de eerste exemplaren van het boek 'Huize Bergen, honderd verhalen' in ontvangst. Hij moest ze echter meteen weer doorgeven aan oud-directeur Klaas van Leengoed van Landgoed Huize Bergen en de voormalige directrice Loes van Eenennaam.

Het boek is geschreven door (voormalig Brabants Dagblad) journalist/schrijver Ton de Jong werd dinsdag ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de monumentale villa gepresenteerd en bevat honderd verhalen.

Schat
Naast verhalen over de familie Van Beuningen die er een tijd woonde en van grote betekenis was voor Vught ook verhalen over onder andere 'de Pluimgraaf' Wiebe Joustra en 'Manus-van-alles Willy Mimpen.' Het boek gaat over het heden en het verleden en bevat diverse sappige anekdotes. Aan het schrijven van het boek ging volgens De Jong een grondig onderzoek vooraf. Het antwoord op de vraag van één van de aanwezigen of hij tijdens dat onderzoek ook had ontdekt waar in de tuin de schat van Van Beuningen begraven ligt, moest hij echter schuldig blijven. "Maar ik ken het verhaal inderdaad wel. Of het waar is, weet ik niet. De schat schijnt te zijn begraven door iemand die daarna een herseninfarct heeft gehad en is nooit meer gevonden."

Huize Bergen in Vught.
Volledig scherm
Huize Bergen in Vught. © Petra Dircks