Volledig scherm
Er werd 47 kilo troep opgedoken. © Devin Servais

47 kilo afval en een autoband opgedoken uit de IJzeren Man

VUGHT - Blikjes, chipszakken, flessen, stukken touw en zelfs een autoband. Liefst 47 kilo troep hebben vijftien vrijwilligers van de Dommelbaarzen uit de IJzeren Man gehaald. En dat allemaal om deelnemers van de IJzeren Man Zwemrace en Zwemloop, die op zondag 9 september gehouden wordt, te 'verwennen' met een bodem die alleen uit natuur bestaat. 

Een paar uur waren leden van de Vughtse vereniging bezig om de kilometer lange baan van de zwemwedstrijd en de 500 meter lange baan van de zwemloop langs te zwemmen. Alles wat er niet thuis hoorde is opgedoken en in zakken gedaan.

Annet Nimeijer, voorzitter van de organisatie:  "Gedurende het zomerseizoen raakt er meer vuil in het water verzeild dan je zou verwachten. We zijn er wel van overtuigd er geen gevaarlijke voorwerpen meer op de bodem liggen in de delen die zondag voor onze wedstrijden gebruikt worden."

Het is voor de zevende keer dat de zwemrace gehouden wordt.  Traditiegetrouw is de top van het Nederlandse openwaterzwemmen aanwezig. Dit jaar is er in de ochtend voor het eerst een zwemloop aan de wedstrijd gekoppeld. Tussen de middag is er voor het publiek de mogelijkheid ook mee te doen aan de prestatietochten van 250, 500, 1000 en 2000 meter.