Volledig scherm
Een ANPR-systeem zoals het gebruikt kan worden in een politie-auto. © gratis

5 vragen over het cameraschild: wat is ANPR en hoe werkt het?

VUGHT/HEUSDEN - De gemeenten Heusden en Vught hebben een landelijke primeur. Zij gaan werken met een cameraschild om de criminaliteit in hun gemeente terug te dringen. Maar hoe werkt zo'n schild precies?

Wat is een cameraschild of ANPR?

ANPR staat voor 'Automatic NumberPlate Recognition'. Dat betekent dat een camera de kentekens van alle voorbijrijdende voertuigen scant. Deze kentekens worden vervolgens vergeleken met een lijst met kentekenplaten van mensen die gezocht worden door justitie. Dat kan zijn in verband met lopende politieonderzoeken, maar ook wegens verkeersboetes.

Wat gebeurt er als match is in het systeem?

Wanneer een gescand kenteken overeenkomt met een kenteken uit de lijst van gezochte voertuigen, wordt dat een hit genoemd. De politie kan dan een aantal vervolgstappen zetten, zoals het versturen van een naheffing voor een boete. Maar het kan ook betekenen dat de politie de gegevens gebruikt om de bestuurder meteen aan te houden. 

Overigens wordt de scan uit het systeem verwijderd, wanneer een kenteken niet voorkomt op de referentielijst van de politie.

Waar staan ANPR-camera's?

De ANPR-camera's kunnen op een aantal manieren gebruikt worden. Zo is het mogelijk om een camera in een politievoertuig te bevestigen en te gebruiken wanneer agenten surveilleren. Daarnaast kunnen camera's worden geplaatst langs of boven toegangswegen of snelwegen om in- en uitgaand verkeer van een stad of gebied te controleren.

Is het in strijd met privacywetgeving?

Alleen gegevens die verzameld worden bij een 'hit' worden bewaard. De andere gegevens worden meteen uit het systeem verwijderd, tenzij de politie ze nodig heeft bij opsporingsacties. Dat gebeurt overigens alleen maar als het Openbaar Ministerie daarvoor toestemming heeft gegeven.

Deze maatregelen zijn genomen om ervoor te zorgen dat de werkwijze van de politie past binnen de voorgeschreven regels in de Wet bescherming persoonsgegevens.

Uniek in Nederland, maar ook in de Europa?

Het systeem wordt voor het eerst op deze manier ingezet in Nederland, maar in België werd ANPR al eerder in gebruik genomen. Omtrent vliegveld Zaventem is een cameraschild ingesteld om de beveiliging van de luchthaven 'discreter te maken'.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Eerste Van Gogh monument schildje in Helvoirt

    Eerste Van Gogh monument schildje in Helvoirt

    HELVOIRT - Drie Van Gogh monument schildjes zijn vandaag, vrijdag 22 juni, in Helvoirt uitgereikt. Een voor de eigenaar van de protestante kerk, een voor de bewoner van het voormalig woonhuis van de familie Van Gogh en een voor de gemeente Haaren als mogelijke eigenaar van de begraafplaats van een lid van de familie van Gogh. Het is de bedoeling dat alle Van Gogh gebouwen die op de monumentenlijst in Nederland voorkomen een dergelijk schildje krijgen.

Den Bosch e.o.