Volledig scherm
© Nathalie Pijnenburg

Alles groeit en bloeit bij Tuinderij De Scheve Schup

VUGHT - In het kader van de Nationale Tuinweek organiseerde de Bossche afdeling van het maandblad Groei en Bloei zaterdag een rondleiding bij biologische tuinderij De Scheve Schup in Vught.

Verscholen tussen de Vughtse buurt Vijferhof en de N65, ligt in een schitterende parkachtige omgeving Tuinderij De Scheve Schup. Het dreigt te gaan regenen tijdens de rondleiding maar Hans Schevelier, initiatiefnemer van de tuinderij, geeft aan dat “de gasten allemaal tuinders zijn, en die zijn wel wat gewend!”

Tuinderij de Schup is sinds 2014 gevestigd op het voormalige terrein van het Loyola klooster in Vught. Hans Schevelier is werkzaam in de zorg maar zocht een nieuwe uitdaging. Een manier om het sociale aspect te combineren met zijn passie, het kweken van groenten en fruit. “Ik wilde terug naar waar mijn hart ligt, het kweken van groenten”, aldus Hans Schevelier.

De tuin wordt onderhouden door vrijwilligers maar ook heeft de gemeente Vught een regeling met de tuinder voor mensen die vanuit de Wmo en de participatiewet een dagbesteding zoeken. Op dit moment helpt er ook een echtpaar van statushouders uit Syrië. Met het tuinieren vinden zij een nuttige dagbesteding maar krijgen ook de kans de Nederlandse taal te leren. Hans Schevelier: “Iedereen is hier welkom, mensen die iets willen doen in de tuin maar ook mensen die gewoon willen genieten van al dit groens onder het genot van een kopje koffie.”

Tuinderij De Scheve Schup is meerdere dagen per week geopend.

Volledig scherm
© Nathalie Pijnenburg
Volledig scherm
© Nathalie Pijnenburg

Den Bosch e.o.