Volledig scherm
Het park van Landgoed Huize Bergen in Vught verdient volgens de monumentencommissie een monumentale status. © Maikel Samuels

Bejaard park Huize Bergen Vught mogelijk bekroond tot monument

VUGHT - Vanaf het bordes heb je zicht op de slingervijver met eiland en het grote gazon met diverse oude en zeldzame bomen, waarvan de oudste wel 130 jaar oud is. Iedereen zal het erover eens zijn dat het park van Landgoed Huize Bergen aan de Glorieuxlaan in Vught een betoverend plaatje is. De monumentencommissie van de gemeente Vught pleit voor een monumentale status van het park. 

Dat geldt overigens ook voor het fraaie Loyolapark aan de gelijknamige Loyolalaan, voor de jubileumbank aan de Raadhuisstraat en de waterdoorlaat Raadhuispark. 

Quote

Jubileumbanken komen niet bijzonder veel voor

Gemeentewoordvoerder

De monumentencommissie roemt in haar rapport de bijzondere padenstructuur van Landgoed Huize Bergen, de zichtlijnen, watergangen, bruggen en het prieel. ,,In samenhang heeft het een hoge monumentale waarde", aldus een gemeentewoordvoerder. ,,Omdat de onderdelen tastbare relicten zijn van drie eeuwen agrarisch-economische en tuinkunsthistorische ontwikkelingen op deze plek en hoog scoren op gaafheid en zeldzaamheid."

Het Loyolapark, een openbaar groene ruimte, stamt uit 1914-'15, is een ontwerp van D.F. Tersteeg en verdient volgens de commissie eveneens een monumentale status. Dat geldt ook voor de waterdoorlaat Raadhuispark en voor de jubileumbank aan de Raadhuisstraat, inclusief de muur daarachter en de bestrating ervoor. De bank is in 1938 geplaatst naar aanleiding van het veertigjarig regeerjubileum van koningin Wilhelmina. ,,De bank verkeert, voor zover kon worden vastgesteld, in hoge mate van authenticiteit", aldus de woordvoerder. ,,Jubileumbanken komen niet bijzonder veel voor." 

  1. Maurick College in Vught heeft ruim aandacht voor Eerste Wereldoorlog

    Maurick College in Vught heeft ruim aandacht voor Eerste Wereldoorlog

    VUGHT - Ongeveer 1.200 leerlingen van het Maurick College in Vught hebben de afgelopen 13 jaar op een intensieve en vaak indrukwekkende manier kennisgemaakt met de Eerste Wereldoorlog. Ze gingen in groepjes voor een studiereis naar Noord-Frankrijk bij Verdun, liepen in de loopgraven, zochten scherven en schroot in en op de oorlogsakkers en bezochten het museum in Romagne-sous-Monfaucon van oud-Eindhovenaar Jean-Paul de Vries.

Den Bosch e.o.