Volledig scherm
De Moeraseik verdween van het Vesterplein. © Miranda van Houtum/BD

Bewoners Gogelstraat Vught vinden nepbomen provocatie en roepen buurt op in opstand te komen

VUGHT - De bewoners van de Gogelstraat in Vught zijn het helemaal zat. Ze willen geen kunstwerk in de straat dat hen dagelijks herinnert aan de geliefde moeraseik die tot vorig jaar de wijk sierde. De 120 jaar oude reus werd doodziek verklaard maar bleek bij het omzagen kerngezond.

De bewoners vinden het kunstwerk, dat geplaatst wordt door woningcorporatie Woonwijze, gevaarlijk voor spelende kinderen en ongepast. Provocatie zelfs. De bewoners van de Gogelstraat 4, 5, 6 en 7, waaronder wethouder Fons Potters en zijn vrouw (werkzaam bij Woonwijze) roepen overige buurtbewoners op ‘alsjeblieft tegen het kunstwerk te stemmen’.

Mooi gebaar
Directeur Gerard Velthuizen leek het terugbrengen van delen van de moeraseik in het gebied juist een mooi gebaar. Een eerbetoon aan de 120 jaar oude reus aan het Versterplein die plat moest voor het bouwplan van Woonwijze. Het kunstwerk bestaat uit 23 ‘nepbomen’ gemaakt van ijzeren palen waar boomschijven aanhangen en is gemaakt door beeldend kunstenaar Jan IJzendoorn uit Oosterbeek. Het moet de erfafscheiding worden van het nieuwbouwplan De Versterhof en huisartsenpraktijk De Groene Beuk.

Lees woensdag meer over de commotie rondom het kunstwerk in het Brabants dagblad, editie Den Bosch.

Den Bosch e.o.