Volledig scherm
De voorzijde van het boek. © Annie van Gemert

Binnenkijken in de wereld van psychiatrisch ziekenhuis Voorburg

VUGHT- Foto's van de panden uit heden en verleden en medewerkers aan het woord: zaterdag 31 oktober verschijnt het boek 'Sporen van een Afgeschermde Wereld' van Annie van Gemert. Gevuld met foto’s van de interieurs van het voormalig hoofdgebouw van het Psychiatrisch ziekenhuis Voorburg en persoonlijke verhalen van oud-medewerkers.

De statige architectuur van het historische hoofdgebouw waarin het ziekenhuis van 1885 tot 1989 was gevestigd, vormde de achtergrond voor behandeling van psychiatrische en zwakzinnige patiënten.Ze woonden samen in groepen op grote afdelingen, met slaapzalen, lange gangen, isoleercellen, een binnencour en een kapel. De foto’s hiervan zijn gemaakt in 1989. Daarnaast zijn er foto’s uit 2015 opgenomen van interieurs van het voormalige damespaviljoen Jozef en het voormalige broederklooster.

Ervaringen
De teksten in het boek zijn van medewerkers die tussen 1960 en 1990 werkzaam waren in Voorburg. Zij vertellen over hun ervaringen in de psychiatrie, de zwakzinnigenzorg en de geriatrie. Zoals Jo Gerrits, Bart van Gils, Frando Megens, Tonny Willems ,Joke Zwanikken-Leenders en psychiater Goos Zwanikken. De nadruk ligt op deze periode omdat toen de scheiding tussen de mannen- en vrouwenafdelingen en het behandelen in grote groepen langzaam werden afgebouwd.

De boekpresentatie heeft 31 oktober plaats tussen 13.30 -16.30 uur in de boerderij van Groote Cingels, Cingel 1 5261 LZ Vught. Schrijfster Annie van Gemert is aanwezig voor toelichting op het boek en om te signeren.

Volledig scherm
Eén van de lange Voorburg-gangen op de achterkant van het boek. © Annie van Gemert