Blindenstok uitsteken werkt lang niet altijd meer: 'Wil ik oversteken, geeft hij weer gas'

VUGHT - Stoppen voor de 'witte stok' is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dat ervaarde Miranda van Houtum als verslaggever van het Brabants Dagblad vrijdag zelf. 

Voorzien van een blinddoek en een witte roltaststok probeerde ik de Secretaris van Rooijstraat in Vught oversteken.

Volledig scherm
De luxe oversteek voor blinden en slechtzienden bij de Secretaris van Rooijstraat. © Miranda van Houtum/BD

De eigenlijk voor blinden en slechtzienden luxe oversteek is voorzien van geleidelijnen en -stroken en een zebrapad. Gelukkig blijft trainer Nicky van Roosmalen dicht bij me in de buurt. ,,Goed luisteren", zegt ze. ,,Hoor je wat?" Ja, ik hoor wat. Een auto op links. Maar terwijl ik aanstalten maak om over te steken, geeft hij weer gas. Toch maar even wachten dan. Volgende poging. Weer een auto op links, achteraf blijkt het een lijnbus te zijn. Stok vooruit en de bus stopt. Oversteken dus.

Met de stok op het zebrapad vervolg ik mijn pad. Omdat ik wat schuin ga, stuurt Nicky een beetje bij. Er volgt wat consternatie maar we bereiken veilig de overkant. ,,Dat ging maar net goed", zegt Nicky.  Ik ben verbaasd en doe mijn blinddoek weer af. Een bestuurster van een Mini Cooper vond het blijkbaar wat lang duren en besloot de bus in te halen. Waarschijnlijk had ze mij en mijn witte stok te laat gezien. Gelukkig kwam ze op tijd naast de bus tot stilstand... ,,Dat is dus de praktijk", aldus Nicky.

Genegeerd

Eén op de drie blinden en slechtzienden voelt zich onveilig tijdens het oversteken blijkt uit een recent onderzoek. En in liefst 76 procent van de gevallen werd het afgelopen jaar de witte taststok genegeerd terwijl toch echt in de wet staat dat je móet stoppen. Vooral fietsers maken zich hier schuldig aan. 

Omdat in Vught relatief veel blinden en slechtzienden wonen, namen Visio en de Robert Coppes Stichting vrijdag deel aan de actie 'Stop voor de Witte Stok'. 

Volledig scherm
Verslaggever Miranda van Houtum steekt over. © copyright Marc Bolsius