Bodem Vught geeft wéér een stukje historie prijs: een villa uit 1753

VideoVUGHT - Vught is wéér een stukje geschiedenis rijker. Tijdens werkzaamheden is gestuit op mogelijke restanten van de eerste Villa Leeuwenstein, in 1753 gebouwd door de Bossche stadsbestuurder Johan Hendrik van Heurn. 

Helemaal zeker weet archeoloog Lars van Sambeek van onderzoeksbureau Transect het nog niet maar ook hij denkt wel dat de fundering is aangetroffen tijdens graafwerkzaamheden voor het Vughtse raadhuis behoren bij de eerste Villa Leeuwenstein. ,,Ik schat de restanten zeker 150 jaar oud", zegt hij terwijl hij alles opmeet en in kaart brengt.  Het werk aan de riolering in de Raadhuisstraat is tijdelijk even stilgelegd en wordt dinsdagmiddag na het opruimen van de restanten weer hervat. 

Buitenplaats

Amateur-archeoloog en Vughtenaar Wim Kievits weet vrijwel zeker dat het gaat om de oude villa. ,,De locatie klopt. Het gaat waarschijnlijk om een bijgebouw dat hoorde bij de villa. Het is misschien geen hele bijzondere vondst maar wel een vondst die belangrijk is voor de historie van Vught. Het geeft aan dat veel adellijken in Vught een landgoed hadden en Vught een leuke buitenplaats vonden."

Volledig scherm
Een impressie van de oude villa Leeuwenstein. © Gemeente Vught

Raadhuis

De villa is de 'voorloper' van het huidige raadhuis en was het buitenverblijf van jurist mr. Johan Hendrik van Heurn. Daarna woonde er de familie Van Rijckevorsel. Die liet het vervallen gebouw afbreken en bouwde in 1901 het huidige (raad)huis. In 1915 ging Maria Louisa Charlotte Cunegonda Mahie-de Ceva er samen met haar dochter wonen. Twintig jaar later kocht de gemeente Vught het inmiddels leegstaande pand en werd de villa onder leiding van architect H.W. Valk verbouwd tot raadhuis. De restauratie en een groot deel van de inrichting werd geschonken door het echtpaar Van Beuningen. 

Vorig jaar werden tijdens graafwerkzaamheden aan de Loonsebaan door Bureau BAAC greppels aangetroffen die behoren tot de linie van Frederik Hendrik uit 1629. 

Volledig scherm
Het gevonden fundament is waarschijnlijk van de eerste Villa Leeuwenstein uit 1753. © Miranda van Houtum/BD
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement