Volledig scherm
Hond Laska troost de bewoners van Boswijk als ze verdrietig zijn. © copyright Marc Bolsius

Boswijk Vught blij met honden: 'Ze hebben grote therapeutische waarde'

VUGHT - In Boswijk in Vught wonen niet alleen mensen maar ook honden. Laska, Khandor en Lodewijk zijn volgens ouderenorganisatie Van Neynsel van grote therapeutische waarde. Ze zorgen bij sommige bewoners zelfs dat ze zonder medicatie naar bed kunnen.

Boswijk is een huis voor mensen met een vorm van dementie. De zorginstelling telt 12 woningen met verschillende leefsferen zoals stads, dorps, ambtenaren, notabelen of middenstand en de honden zijn volgens wijkmanager Angela van Hemert een bewuste keuze van Van Neynsel. ,,Omdat mensen met dementie in Boswijk zoveel als mogelijk wonen zoals thuis en ook huisdieren zijn onderdeel van een gezin", verklaart ze.

Wagenziek

Quote

Studies hebben aangetoond dat huisdieren mensen activeren en kunnen ondersteu­nen

Annelieke de Man, Van Neynsel

De zwarte labrador/herder Laska woont in het verpleeghuis. De blonde labrador Khandor in woning 2. In woning 4 verblijft teckel Lodewijk een aantal dagen in de week maar die gaat 's avonds met een medewerker van Boswijk mee naar huis. Honden die in een zorginstelling wonen is best bijzonder. Meestal komen 'therapiehonden' slechts een uurtje op bezoek. Laska was als hulphond Laska door het KNGF geleidehonden moeilijk plaatsbaar omdat ze wagenziek werd. Boswijk bleek een perfecte plek. ,,De bewoners gaan met Laska vaker naar buiten, groeten haar, volgen haar met hun ogen of geven haar een aai over de bol", aldus medewerkster Nicole. 

Studies

Khandor is op leeftijd en een beetje krakkemikkig. Hij was niet meer in staat om zijn werk als hulphond uit te voeren. In Boswijk functioneert hij nog prima en heeft hij een mooie oude dag.  ,,Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat huisdieren mensen activeren en kunnen ondersteunen", aldus Van Hemert.

Lees woensdag 31 januari de volledige reportage over de honden in verpleeghuis Boswijk in het Brabants Dagblad, editie Den Bosch.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement