Volledig scherm
© RGBStock

Britse antitankmijn tot ontploffing gebracht in Stadhouderspark Vught

* UPDATE 12.12 uur * VUGHT - In het Stadhouderspark in Vught heeft de Explosieven Opruimingsdienst woensdag een Britse antitankmijn tot ontploffing gebracht. De antitankmijn uit de Tweede Wereldoorlog werd gevonden tijdens graafwerkzaamheden.

Omdat de ontsteking van de mijn verouderd was, kon de mijn niet worden vervoerd. De Explosieven Opruimingsdienst heeft de mijn ter plekke onschadelijk gemaakt via een ontploffing. Daarbij is volgens de gemeente Vught geen gevaar geweest voor de omgeving.

Volgens een gemeentewoordvoerster is te verklaren waarom de Britse antitankmijn bij het eerdere explosievenonderzoek 'gemist' is. "De mijn is gevonden op een plek waar in 2010 al nieuwe kabels en leidingen zijn aangelegd. Bij het bepalen van de locaties voor het explosievenonderzoek in 2013 zijn de plekken waar in 2010/2011 al graafwerkzaamheden hebben plaatsgevonden buiten beschouwing gelaten. Dat is de gebruikelijke strategie bij een dergelijk onderzoek aangezien eventueel aanwezige munitie daar in de meeste gevallen al gevonden zou moeten zijn. Juist omdat de mijn bij kabels en leidingen lag, is deze ook nauwelijks te detecteren met een metaaldetector."

Vught is verdacht
In 2012 is Vught in kaart gebracht op mogelijke aanwezigheid van explosieven uit voornamelijk de Tweede Wereldoorlog. Uit het onderzoek bleek dat heel Vught verdacht is. Dat betekent dat als grond voor het eerst 'geroerd' wordt, er nagedacht moet worden over de aanpak van eventuele explosieven in de bodem.

Meerdere gemeenten, zoals Den Bosch en Loon op Zand, maken hoge kosten voor het opsporen en ruimen van explosieven, maar als relatief kleine gemeente springt Vught er wel uit. Dat komt voornamelijk door de aanwezigheid van Kamp Vught, de spoorlijnen, een voormalige landingsstrip, de kazernes en de oorlogshandelingen die zijn verricht bij de bevrijding van Vught en Den Bosch.

Duizend explosieven
Om vertraging in het bouwproces te voorkomen werd in 2014 het hele Stadhouderspark in één keer onderzocht op de aanwezigheid van zogeheten conventionele explosieven. De werkzaamheden duurden enkele maanden en leverden meer dan duizend stuks explosieven op. Vooral in de strook tussen het oude kazerneterrein en het kanaal werd munitie aangetroffen. De Britse antitankmijn is blijkbaar gemist.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Den Bosch e.o.