Volledig scherm
De Essche Stroom, gezien vanaf landgoed Bleijendijk bij Vught © Maarten van den Hurk

Britten kijken in Vught hoe Nederland het water baas blijft

VUGHT - Vier leden van het Britse parlement bekeken woensdag in Vught en Den Bosch hoe Nederland het water de baas blijft. De nieuwe bochten in de Essche Stroom, pal naast landgoed Bleijendijk, gaven hen veel inspiratie.

De Britse politici zijn 3 dagen op studiereis in Nederland. In eigen land gaan ze het parlement informeren over hoe nieuwe overstromingen te voorkomen zijn. Met name in Engeland staan de laatste jaren regelmatig grote gebieden blank, met miljardenschades als gevolg.

In het kantoor van waterschap De Dommel, in Boxtel, gaf watergraaf Peter Glas eerst een korte presentatie. Hij benadrukte dat overal in het gebied waterbergingen naast rivieren en beken liggen, niet alleen bij het eindpunt. Als voorbeeld van zo'n berging werd vervolgens de vorig jaar aangepaste Essche Stroom bij Vught bekeken. Ook het Bossche Broek werd bekeken, het natuurgebied bij Den Bosch dat bij hoogwater ook als opvangbekken kan dienen. De Britten keken er van op dat deze wateropvang er wel is maar na 1995 niet meer gebruikt werd.

Volledig scherm
Parlementslid Neil Parish luistert op de stadswal van Den Bosch naar watergraaf Peter Glas © Maarten van den Hurk
Volledig scherm
De Britse 'members of parliament' op een hangbrug over de Essche Stroom, bij landgoed Bleijendijk © Maarten van den Hurk

Den Bosch e.o.