Volledig scherm
Een buizerd. Foto ter illustratie. © ANP

Buizerd belaagt hardloper Jacques uit Vught: 'Ik voelde iets aan mijn petje trekken en schrok daarna enorm'

VUGHT - Zeker een meter groot was 'ie: de buizerd die hardloper Jacques Dirken uit Vught zaterdagmorgen de schrik van zijn leven bezorgde. Dirken was bezig met een trainingsronde langs het kanaal bij Vught toen hij opeens iets aan zijn petje voelde.

De buizerd probeerde met zijn gekromde klauwen om de pet van Dirken te grijpen. ,,Ik schrok natuurlijk enorm toen ik omhoog keek en die gigantische vogel zag. 'Wat gebeurt hier?', dacht ik." Hij keek in de ogen van een boze buizerd. ,,Het is broedseizoen en buizerds zijn dan nogal verdedigend", zo weet Dirken een dag later.

Quote

Buizerds zijn tijdens broedsei­zoen nogal verdedi­gend

Jacques Dirken, Hardloper

Een paar momenten na de eerste aanval probeerde de roofvogel uit de familie van de havikachtigen het nog een keer. Gelukkig wist Dirken er opnieuw zonder schade vanaf te komen.

Nest

De inwoner van Vught maakte zijn trainingsronde gewoon. Na het douchen zocht hij thuis het één en ander uit. ,,Staatsbosbeheer waarschuwt hier ook voor. Zulke aanvallen op joggers of fietsers komen vaker voor tijdens het broedseizoen, in april en mei. Het zou kunnen dat deze buizerd ergens in de buurt een nest had. Dat doen ze vaak aan de rand van een bosgebied."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement