Volledig scherm
Commissaris van de Koning Van de Donk (rechts) en burgemeester Van de Mortel van Vught beantwoordden vragen van de pers. © Peter de Bruijn/BD

Burgemeester van Vught: 'Meierij lost puzzel over asielzoekers hoe dan ook op'

VUGHT – De Meierij gaat het aantal vluchtelingen en statushouders huisvesten die het volgens de taakstelling van het rijk moet opvangen. Dat heeft burgemeester van de Mortel tijdens een werkbezoek van commissaris van de Koning Wim van de Donk aan de gemeente Vught gezegd. ,,De vraag of deze regio de doelstelling gaat redden beantwoord ik volmondig met ja”, aldus van de Mortel.

In de Meierij moeten vóór eind 2016 ruim 13 honderd asielzoekers gehuisvest worden. Een deel van die vluchtelingen komt in Vught en Sint-Michielsgestel. ,,Als er één onderwerp in deze subregio is waar de gemeenten goed samenwerken is het deze kwestie”, aldus van de Mortel woensdagmiddag. ,,Dit lossen we samen op. Als het niet linksom is, dan is het rechtsom.”

Oplossing
De gemeenten Vught en Sint-Michielsgestel onderzoeken of ze niet te ver van elkaar samen enkele honderden asielzoekers kunnen opvangen. ,,Mocht dat om één of andere manier niet lukken, dan zoeken we met de andere gemeenten in de Meierij naar een oplossing”, aldus de burgemeester van Vught. ,,Het is een puzzel die we nu aan het leggen zijn.”

Commissaris van de Koning van de Donk hoopt de puzzel vrijdag 1 juli weer wat meer in te vullen. Dan komen de burgemeesters van 11 Brabantse subregio’s bij elkaar om onder meer over opvang van vluchtelingen, asielzoekers en statushouders in de provincie te praten.

Strategische mogelijkheden
,,De vraag is steeds hoeveel mensen komen er nu echt”, aldus Van de Donk, die niet in wilde gaan op cijfers en locaties. ,,Dat is aan de gemeenten”, zegt hij tijdens zijn werkbezoek. ,,We moeten er voor zorgen dat we in de Brabantse gemeenten voldoende strategische mogelijkheden hebben om te reageren op nieuwe ontwikkelingen.”

Lees meer over vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchtelingen.

Volledig scherm
Nog even met het Vughtse college van B en W poseren voor de foto. © Peter de Bruijn/BD
Volledig scherm
Commissaris van de Koning van de Donk (links) bracht een werkbezoek aan Vught. Rechts staat burgemeester Van de Mortel. © Peter de Bruijn/BD
  1. Maurick College in Vught heeft ruim aandacht voor Eerste Wereldoorlog

    Maurick College in Vught heeft ruim aandacht voor Eerste Wereldoorlog

    VUGHT - Ongeveer 1.200 leerlingen van het Maurick College in Vught hebben de afgelopen 13 jaar op een intensieve en vaak indrukwekkende manier kennisgemaakt met de Eerste Wereldoorlog. Ze gingen in groepjes voor een studiereis naar Noord-Frankrijk bij Verdun, liepen in de loopgraven, zochten scherven en schroot in en op de oorlogsakkers en bezochten het museum in Romagne-sous-Monfaucon van oud-Eindhovenaar Jean-Paul de Vries.

Den Bosch e.o.