Volledig scherm
Met het cameraschild hopen de gemeenten Heusden en Vught de criminaliteit terug te dringen. © ANP

Camera's tegen autodiefstallen en -inbraken: Vught plaatst er 20, Heusden 13

VUGHT/HEUSDEN - Om het zogenoemde cameraschild tegen criminelen te vormen, plaatst de gemeente Vught in totaal twintig camera's op alle toegangswegen. De gemeente Heusden plaatst er op haar beurt dertien.

Vrijdagmiddag maakten de twee gemeenten bekend dat ze, als eerste van Nederland, gaan experimenteren met het cameraschild. Doel is dat de criminaliteit wordt teruggedrongen.

De camera's scannen kentekens van passerende voertuigen en vergelijken die met databanken van de politie en overheid. ,,We zetten het schild nu specifiek in voor auto-inbraken en diefstal uit auto's", vertelt Burgemeester Roderick van de Mortel van de gemeente Vught. ,,Samen met de officier van justitie en de politie zijn Jan Hamming en ik er van overtuigd dat dit een effectief middel kan zijn." 

Beperkte capaciteit

Andere vormen van criminaliteit blijven volgens hem buiten schot. ,,Dat heeft te maken met de beperkte capaciteit van de politie." Bij de test is het zo dat de beschikbare databank, samengesteld door het Openbaar Ministerie, enkel kentekens bevat die gelinkt zijn aan autodiefstallen of -inbraken. Is er een match? Dan krijgt de lokale politie direct een melding om erop af te gaan.

Bij succes wordt de werkwijze ook breder ingezet, bijvoorbeeld bij het opsporen van woninginbrekers. De burgemeesters benadrukken overigens dat alles binnen de wetgeving rondom privacy verloopt.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Eerste Van Gogh monument schildje in Helvoirt

    Eerste Van Gogh monument schildje in Helvoirt

    HELVOIRT - Drie Van Gogh monument schildjes zijn vandaag, vrijdag 22 juni, in Helvoirt uitgereikt. Een voor de eigenaar van de protestante kerk, een voor de bewoner van het voormalig woonhuis van de familie Van Gogh en een voor de gemeente Haaren als mogelijke eigenaar van de begraafplaats van een lid van de familie van Gogh. Het is de bedoeling dat alle Van Gogh gebouwen die op de monumentenlijst in Nederland voorkomen een dergelijk schildje krijgen.

Den Bosch e.o.