Volledig scherm
Medewerkster Inge laat Chico los op het terrein van PI Vught. © PI Vught

Chico en Tessie versterken 'muizenteam' PI Vught

VUGHT - De kater Chico en poes Tessie gaan Dunja en Daisy helpen met het vangen van muizen in de PI Vught. Dinsdag arriveerde de 2-jarige Chico. Tessie komt waarschijnlijk woensdag. Zij moet vanwege een blaasontsteking nog even gezien worden door een dierenarts.

De poezen zijn afkomstig van het Dierentehuis 's-Hertogenbosch en niet of moeilijk plaatsbaar. De katten hebben in de PI Vught een eigen onderkomen binnen de hekken van de Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD). Een afdeling binnen de PI Vught voor veelplegers met vaak een verslavingsproblematiek. Hier zitten 48 gevangenen.

Geen knuffelkatten
Ondanks dat het niet om 'knuffelkatten' gaat, sluit Mario Gevers - hoofd facilitaire zaken binnen de PI Vught - niet uit dat gedetineerden een band met de katten opbouwen. ,,Het zijn geen knuffelkatten, maar als dat toch gebeurt is dat leuk. We willen een leefomgeving creëren die zo normaal mogelijk is en daar horen dieren bij. De katten wennen aan de gedetineerden en andersom. Er ontstaat wederzijds vertrouwen en mogelijk een band. En: door de katten te verzorgen, leren de gedetineerden verantwoordelijkheid. Maar de katten zijn op de eerste plaats hier om te jagen."

Robert Meijer, communicatieadviseur bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie, laat weten dat Dunja en Daisy hun draai al hebben gevonden. ,,Ze worden op allerlei plekken binnen de gevangenismuren gesignaleerd. Als de poort open gaat, lopen ze rustig van de ene naar de andere unit. 's Avonds zitten ze vaak in hun eigen onderkomen. Daar worden ze nog een klein beetje bij gevoerd."

  1. Maurick College in Vught heeft ruim aandacht voor Eerste Wereldoorlog

    Maurick College in Vught heeft ruim aandacht voor Eerste Wereldoorlog

    VUGHT - Ongeveer 1.200 leerlingen van het Maurick College in Vught hebben de afgelopen 13 jaar op een intensieve en vaak indrukwekkende manier kennisgemaakt met de Eerste Wereldoorlog. Ze gingen in groepjes voor een studiereis naar Noord-Frankrijk bij Verdun, liepen in de loopgraven, zochten scherven en schroot in en op de oorlogsakkers en bezochten het museum in Romagne-sous-Monfaucon van oud-Eindhovenaar Jean-Paul de Vries.

Den Bosch e.o.