Volledig scherm
© Miranda van Houtum

COA verkoopt voormalig asielzoekerscentrum Fort Isabella in Vught

VUGHT - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft het voormalig asielzoekerscentrum Fort Isabella in Vught verkocht aan Tjeerd Saatrube en Olivier Koning, verenigd in de Isabella Groep.

Het COA gaf de afgelopen weken geen duidelijkheid over de voorgenomen verkoop. De twee Vughtenaren willen het fort omtoveren tot een bijzonder complex. Een combinatie van wonen, welzijn, zorg, cultuur en historie en ruimte voor bedrijven, seniorenwoningen, toerisme, een welzijnshotel, appartementen voor licht verstandelijk beperkten, een revalidatiecentrum, horeca en studenten.

Bijna een jaar geleden presenteerde de Isabella Groep haar plannen voor het doorontwikkelen van Fort Isabella. Na de presentatie in oktober vorig jaar stelden de gemeente Vught en de Isabella Groep een intentieovereenkomst op, waarin afspraken werden gemaakt over onder andere het tijdelijk beheer, de procedure met betrekking tot de wijziging van het bestemmingsplan en de samenwerking met diverse partijen.

FMT blijft de beheerder en werkt vanaf heden in opdracht van de Isabella Groep. De Isabella Groep is volgens Saatrube met haar ontwerpteam, Wijnen architectuur, de Twee Snoeken, Pieter Buys landschapsarchitect en Bureau Verkuylen, direct aan de slag gegaan om de procedure voor de wijziging van de bestemmingsplan op te starten. "We zijn erg blij dat de kogel door de kerk is", aldus Saatrube. "Om de innovatieve en uitgebreide plannen te kunnen realiseren is een bestemming met gemengde doeleinden nodig. Met groot enthousiasme gaan we aan de slag."

Volgens COA-woordvoerder Robert Ploeg heeft COA al geruime tijd geleden het besluit genomen Fort Isabella van de hand te doen. "Al voordat we alle mogelijke locaties nodig hadden voor de aanhoudende stroom asielzoekers. En afspraak is afspraak. Er waren al allerlei processen in gang gezet en COA wil een betrouwbare partner zijn."

Als de verregaande afspraken er niet waren geweest, had de nabije toekomst van Fort Isabella er volgens hem wellicht anders uit gezien. "Dan was er eventueel de mogelijkheid geweest het fort weer geschikt te maken voor de opvang van asielzoekers."

Lees meer over de opvang van vluchtelingen in Brabant op bd.nl/vluchtelingen.

Den Bosch e.o.