Volledig scherm
Henk Kuipers © ANP

Criminelen willen Henk Kuipers mogelijk bevrijden, ex-voorman No Surrender naar EBI Vught

VUGHT - Oud-No Surrender-voorman Henk Kuipers (53) is overgeplaatst van de gevangenis in Leeuwarden naar de zwaarbeveiligde EBI in Vught. Bij de politie is een 'serieuze anonieme tip' binnengekomen die een overplaatsing noodzakelijk acht, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie tegen deze krant.

Kuipers is vrijdag overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI), waar onder anderen Mohammed B. en Benaouaf A. vastzitten. 

'Totale nonsens'

Zijn advocaat noemt de overplaatsing ,,absurd". Hij heeft bezwaar ingediend en overweegt een kort geding om de overplaatsing terug te draaien.

De tip kwam vrijdag binnen bij Meld Misdaad Anoniem. Kuipers is direct dezelfde dag overgeplaatst. Hij zit de komende twee weken in beperking, dus hij mag alleen maar contact hebben met zijn advocaat. 

Van der Wal heeft het over ,,treiteren". ,,Een andere uitleg heb ik er niet voor." Volgens hem is er geen enkele sprake van een uitbraakpoging. ,,Kuipers is een modelgevangene."

Reactie OM

Over de inhoud van de tip doet het OM geen mededelingen. ,,Wat deze advocaat roept is voor zijn rekening. Wij vinden het van belang dat wij een tip als deze serieus in behandeling nemen." Kuipers zit de komende twee weken in beperking, dus hij mag alleen maar contact hebben met zijn advocaat.

Afpersing

Kuipers uit Emmen zit sinds december vast op verdenking van onder meer afpersing en het leiden van een criminele organisatie. De straf die hij daarvoor kan krijgen is minimaal twaalf jaar. Ook is volgens de rechtbank de kans aanwezig dat Kuipers opnieuw in de fout gaat.

Begin juli legde Kuipers zijn functie als ‘World Captain’ neer en is hij geen lid meer van de motorclub. Dit was voor zijn advocaat een reden om opnieuw de rechtbank te vragen Kuipers voorlopig op vrije voeten te stellen. Vergelijkbare medeverdachten zoals Klaas Otto en Rico R. zijn inmiddels vrij en dat zou ook voor Kuipers moeten gelden, zei Van der Wal onlangs.

'Mijn familie is mijn club'

Alleen Kuipers en Theo ten V. (54) uit Klazienaveen zitten nog vast in het proces tegen de leiders van de motorclub. De volgende pro formazitting is 17 september. Dan wordt mogelijk ook de datum voor de inhoudelijke behandeling bekend gemaakt.

Kuipers zei tegen de rechters dat hij de rest van zijn leven niets meer met een motorclub te maken wil hebben. ,,Mijn enige club is voortaan mijn familie.” Kuipers kan bij een vrijlating aan de slag als allround vertegenwoordiger, maar die baan moet nog even wachten.

De advocaat van Kuipers zei af te zien van een hoger beroep tegen de afwijzing van het schorsingsverzoek. Eerder had hij gezegd wel in beroep te zullen gaan, maar zijn cliënt wil toch de pro-formazitting in september afwachten.