Volledig scherm
PI Vught. © Eva van der Steen

Directie: 'Zelfdodingen in gevangenis Vught hebben niks te maken met bezuinigingen'

VUGHT - De reeks zelfdodingen in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum van de gevangenis in Vught heeft niks te maken met de doorgevoerde bezuinigingen. Dat zegt Erik Masthoff, directeur zorg en behandeling van de gevangenis in Vught.

"Op andere afdelingen in de gevangenis is bezuinigd, maar hier niet", zegt Masthoff. Hoe het dan wel komt dat er in ruim 1,5 jaar 6 zelfdodingen te betreuren waren op de psychiatrische afdeling? Masthoff heeft er geen goede verklaring voor. "In 2012 hadden we ook 4 zelfdodingen in 1 jaar. En we hebben ook wel eens 22 maanden achter elkaar geen enkele zelfdoding gehad. Er is moeilijk peil op te trekken."

In de nacht
Masthoff wijst er op dat één vijfde van alle gedetineerden op de psychiatrische afdeling rondloopt met suïcidale gevoelens. Vrijwel altijd worden de zelfmoordpogingen 's nachts ondernomen, als de gedetineerden in hun cel zitten en het toezicht op een laag pitje staat.

Een delegatie van de Tweede Kamer brengt op 1 juli een bezoek aan de gevangenis in Vught. Diverse Kamerleden hebben het laatste jaar kritische vragen gesteld over de zelfdodingen in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum. Ook advocaten uiten scherpe kritiek op de gevangenisdirectie.

In het Brabants Dagblad van zaterdag 18 juni vertellen medewerkers van de gevangenis over de moeite die ze doen om zelfdodingen te voorkomen.

Den Bosch e.o.