Dochtertje (10) van Joyce ontsnapt aan aanrijding dollemansrit Vught: 'Het scheelde centimeters'

videoVUGHT - Een 10-jarige leerlinge van basisschool De Avonturier in Vught is vrijdag door het oog van de naald gekropen toen een auto in volle vaart op haar en haar klasgenoten af kwam. De bestuurder van de auto, een 18-jarige jongen uit Den Bosch, scheurde vlak langs haar voorbij en crashte bovenop een geparkeerde auto, zegt de moeder van het meisje. De auto waarin de verdachte reed is vaker gebruikt bij verkeersovertredingen, vertelt een politiewoordvoerder tegen deze krant.

De schrik zit er nog steeds goed in bij Joyce en haar dochtertje. ,,Pas nu komt bij ons het besef wat er allemaal is gebeurd", vertelt de moeder. ,,Als zij en haar vriendinnen een paar stappen naar voren hadden gezet, dan waren ze er nu misschien niet meer geweest. Daar moet ik maar niet te lang over nadenken."

'Aan de grond genageld'

De kinderen van basisschool De Avonturier lopen die vrijdag net naar buiten als de jonge bestuurder met hoge snelheid op hun af komt. ,,Ze hoorden een hard geluid, keken opzij en zagen die auto over de stoep vliegen. Ze stonden aan de grond genageld", vertelt Joyce.

De kinderen en andere aanwezigen zetten vluchtig een stap opzij en zien met eigen ogen hoe de wegpiraat een lantaarnpaal uit de grond ramt en bovenop een andere auto terechtkomt. 

,,Het scheelde echt een paar centimeter", zegt Joyce. ,,Wij wonen tegenover de plek van het ongeluk. Mijn dochter kwam in paniek naar huis gerend. Ze was helemaal hyper door wat ze had meegemaakt."

Volledig scherm
Fietsmonteur in Vught vindt voortvluchtige op de wc: man zat daar al een uur nadat hij ontsnapte bij wilde achtervolging © Bart Meesters

Omkopen

Na de crash ontstaat er op straat grote consternatie. Drie inzittenden proberen tijdens het tumult te vluchten, maar worden later alsnog in de kraag gegrepen. 

Eén van hen, de 18-jarige bestuurder, probeert aan de agenten te ontkomen door zich te verstoppen op het toilet van een fietsenwinkel. Een monteur die hem betrapt, probeert hij om te kopen om niet gevonden te worden.

Politieonderzoek

Op sociale media stromen berichten binnen van mensen die de wegpiraat ook elders hebben zien rijden. In Schijndel, maar ook in Den Bosch zou de bestuurder het verkeer in gevaar hebben gebracht. Deze signalen worden door de politie onderzocht, laat een woordvoerder weten. 

,,Mijn collega’s zijn dat allemaal aan het inventariseren. Getuigen die iets hebben gezien worden opgeroepen om zich te melden. Het is heel goed mogelijk dat wij nog niet iedereen hebben gesproken."

Volledig scherm
Fietsmonteur in Vught vindt voortvluchtige op de wc: man zat daar al een uur nadat hij ontsnapte bij wilde achtervolging © Bart Meesters

Eigenaar van auto

De 18-jarige jongen is aangehouden voor het verlaten van de plaats van ongeval en voor het negeren van een stopteken. Hij wordt verder van 'tal van andere overtredingen' verdacht en zit nog vast, zegt de woordvoerder. Volgens hem is de auto vaker gebruikt bij verkeersovertredingen. 

De gearresteerde Bosschenaar blijkt niet de eigenaar van het voertuig. ,,De eigenaar wordt nog door ons benaderd", vertelt de woordvoerder. ,,De auto is in ieder geval niet gestolen."

Moeder Joyce beraadt zich nog op het doen van aangifte en heeft goed contact met de politie. ,,Gisteravond hebben ze nog gebeld. Binnenkort komen ze nog een keer langs zodat er vragen gesteld kunnen worden. De politie kan verder een beetje uitleg geven over de situatie of hoe zoiets tot stand komt. Dat kan helpen om alles een beetje een plekje te geven."

Ups en downs

Met haar dochter gaat het naar omstandigheden goed. ,,Ze heeft ups en downs en moet er steeds aan denken. Ze vindt het moeilijk om haar gedachtes te verzetten. Om aan iets leuks te denken. En dat neem ik de bestuurder zeker kwalijk. Zeker als je 18 bent en zonder rijbewijs rijdt. Zoiets mag echt nooit meer gebeuren."

Volledig scherm
De verdachte wordt door de politie meegenomen © Bart Meesters