Volledig scherm
Een voorbeeld van een AED-buitenkast. © marietherese kierkels / pve

Eerste AED-buitenkast bij gemeentekantoor Vught

VUGHT - De eerste AED-buitenkast van Vught wordt maandag 11 december om 10.00 uur door wethouder Saskia Heijboer onthuld bij bij het Vughtse gemeentekantoor. 

De gemeente geeft gehoor aan een oproep van het Rode Kruis voor een ‘hartveilig Vught’, met voldoende dekking van AED’s (reanimatieapparaat) in de gemeente. Een eerste taak is om bezitters van AED’s te bewegen hun AED aan te melden en meer AED’s in een buitenkast te plaatsen, waardoor ze 24/7 beschikbaar zijn. De RABO-bank levert hiervoor een financiële bijdrage.

De gemeente Vught geeft het goede voorbeeld door haar eigen AED’s in een buitenkast te plaatsen. Het gaat om de Martinihal, BOR/Brandweer en gemeentekantoor. Per week krijgen ongeveer 300 mensen een acute hartstilstand. Als binnen zes minuten wordt begonnen met reanimatie, is de kans het grootst dat het slachtoffer overleeft zonder fatale hersenschade. Deze reanimatie gebeurt door hartmassage en het aansluiten aan een AED. Dit apparaat kan via stroomstoten het hart weer op gang krijgen.

Ook Gemeentebelangen pleitte onlangs voor meer AED's in het dorp. In Vught zijn er momenteel ruim dertig AED’s aanwezig, maar slechts elf zijn aangemeld bij de meldkamer/112. Drie daarvan zijn zeven dagen per week 24 uur per dag inzetbaar. De AED’s zijn verder nogal ongelijk verspreid over de gemeente. Zo bevinden zich zeven AED’s in het centrum, waarvan één 24/7 inzetbaar. Met het oog op een adequate hulpverlening is deze situatie volgens het gemeentebestuur zeer ongewenst.

Hulpverleners

Voor succesvolle reanimatie bij een hartstilstand zijn twee zaken van belang. Ten eerste moeten er voldoende getrainde hulpverleners zijn. In Vught zijn dat er inmiddels 230. Daarnaast is de aanwezigheid van een snel inzetbare AED van groot belang. Om een AED binnen zes minuten in te kunnen zetten, is het nodig dat er zich binnen een straal van 500 meter een AED bevindt die 7 dagen per week 24 uur per dag inzetbaar is.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Den Bosch e.o.