Volledig scherm
Tijdens werkzaamheden aan de Loonsebaan in Vught zijn archeologen gestuit op restanten van de linie 1629. © Maaike Kalshoven/BAAC

Eeuwenoude 'hoofdprijs' gevonden in Loonsebaan Vught

VUGHT - Amateurarcheoloog en monumentencommissielid Wim Kievits uit Vught had het eigenlijk niet meer verwacht maar de archeologen van BAAC uit Den Bosch hebben toch nog een spectaculaire vondst gedaan tijdens graafwerkzaamheden aan de Loonsebaan. ,,Ze hebben greppels aangetroffen die behoren tot de linie van Frederik Hendrik uit 1629", aldus een trotse Kievits.

De Loonsebaan wordt momenteel heringericht en voorzien van een nieuwe riolering. Omdat het gebied de Linie 1629 doorsnijdt, werd rekening gehouden met bijzondere vondsten en worden de werkzaamheden begeleid door het Bossche bureau BAAC voor archeologie en bouwhistorie én Kievits. ,,Maar de linie werd niet aangetroffen op de plek waar we deze verwacht hadden", aldus Kievits. ,,We dachten dat deze verdwenen was maar de historische kaarten blijken niet helemaal te kloppen. In die zin heeft de vondst ons dus verrast."

Op een diepte van ruim 2 meter werden, ongeveer ter hoogte van de parkeerplaats Vughtse Heide (Brasserie 155) in het zandpakket restanten een aantal greppels aangetroffen. ,,De vondst is opmerkelijk omdat de belegeringslinies van 1629 weliswaar gedocumenteerd zijn op kaarten uit 1629 maar zelden daadwerkelijk zijn aangetroffen in het landschap. In ieder geval niet in de gemeente Vught."

Hoofdprijs 

Eerder werden tijdens de werkzaamheden aan één van de oudste verbindingswegen in Vught al een 'humeuze' laag aangetroffen, die in archeologische/geologische zin de ‘Laag van Usselo’ wordt genoemd. Een bodemlaag uit een warmere periode aan het einde van de laatste ijstijd (13.900-12.850 jaar geleden) en wat verroeste metaalresten die vermoedelijk samenhangen met het spoor dat rond 1900 werd gebruikt voor het vervoer van het gewonnen zand uit de IJzeren Man. ,,Maar wat nu is gevonden, is de hoofdprijs", aldus Kievits.

Den Bosch e.o.