Volledig scherm
Wim Boers (rechts) overhandigt een gouden penning van zijn vader aan Henk Smeets van het Vughts Museum. © Miranda van Houtum/BD

Emotioneel cadeau voor Vughts Museum

VUGHT - Zichtbaar geroerd overhandigde Vughtenaar Wim Boers maandagmiddag de gouden legpenning van zijn overleden vader en oud-wethouder Fried Boers aan Henk Smeets van het Vughts Museum. Dit gebeurde ter gelegenheid van de start van de bouw van DePetrus, hét nieuwe ontmoetingscentrum in de Petruskerk in Vught. 

Boers is één van de 7 eigenaren van het kerkgebouw. Het genereuze gebaar staat volgens hem symbool voor een nieuwe toekomst voor de kerk die enkele jaren geleden nog bedreigd werd met sloop. ,,En is een manier om mijn vader te eren. Hij was als Vughtenaar betrokken bij de meest dominante projecten na de oorlog in Vught zoals de Molukkers die naar Vught kwamen en de ontwikkeling van de wijk de Baarzen. Hij had een zeer nauwe band met Vught. Onze familiegeschiedenis gaat terug tot 1684. Mijn vader is in deze kerk gedoopt en begraven. Wat is er dan mooier dan dat deze penning, met grote emotionele waarde, hier een mooi plekje krijgt. Het verhaal blijft dan levend."

Smeets reageerde vereerd op de in eeuwig durende bruikleen gekregen penning. ,,Dit is echt een verrassing. We zullen er een bijzondere ereplaats voor zoeken. Dit maakt duidelijk wat de intentie van Wim Boers is met de kerk. Zijn enorme betrokkenheid. Hij doet dit voor Vught."

De gouden legpenningen werden tussen 1954 en 1986 uitgereikt in Vught en behoorde bij het ereburgerschap. In de genoemde periode werden slechts vijf gouden penningen uitgereikt waarvan dus één aan oud-wethouder Fried Boers.