Volledig scherm

Ex-hoofd beveiliging gevangenis Vught vrijgesproken van verduistering

VUGHT - De rechtbank Oost-Brabant heeft woensdag een 60-jarige man uit Kerkdriel vrijgesproken van verduistering van goederen uit de penitentiaire inrichting in Vught. Het Openbaar Ministerie had eerder 120 uur taakstraf tegen de man geëist omdat hij een groot aantal spullen uit de gevangenis mee naar huis zou hebben genomen.

De man werd in april 2014 ontslagen. Terecht, zo oordeelde de Centrale Raad van Beroep op 5 januari van dit jaar. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem voor het stelen van veertig meter hekwerk, portofoons en een hogedrukreiniger. Bij de Centrale Raad van Beroep stelde de man eerder dat al die spullen niet meer werden gebruikt en dat het binnen de gevangenis gebruikelijk was om zulke spullen zonder schriftelijke toestemming mee naar huis te nemen. De rechter veegde beide argumenten van tafel.

De man verklaarde in de rechtbank dat hij toestemming had om de hogedrukreiniger mee te nemen. Ook voor het hekwerk, dat de man wilde gebruiken voor zijn watersportvereniging, zou toestemming zijn verleend.

Tegenstrijdig
De rechtbank oordeelde dat de verklaringen van getuigen over de weggenomen portofoons ,,wisselend en tegenstrijdig" waren. ,,Hoewel er aanwijzingen zijn dat de verdachte de portofoons had verduisterd, ontbreekt overtuigend bewijs"aldus de rechtbank.

Zowel voor een hogedrukreiniger, als voor een geldbedrag waarmee hij camera's voor privégebruik zou hebben gekocht, kon de rechtbank niet komen tot een veroordeling voor verduistering. ,,Uit niets blijkt dat de man het desbetreffende geld op enig moment in bezit had."

De rechtbank oordeelde dat er ook geen bewijzen zijn dat de man hekwerk had gestolen. Dat was door een ander opgehaald, de verdachte was zelfs niet aanwezig bij het ophalen. ,,Daarnaast bleek dat de man toestemming had om ten minste een deel van het hekwerk mee te nemen." Door wisselende verklaringen kon de rechtbank niet uitsluiten dat de man inderdaad toestemming had om het héle hekwerk mee naar huis te nemen.

  1. Maurick College in Vught heeft ruim aandacht voor Eerste Wereldoorlog

    Maurick College in Vught heeft ruim aandacht voor Eerste Wereldoorlog

    VUGHT - Ongeveer 1.200 leerlingen van het Maurick College in Vught hebben de afgelopen 13 jaar op een intensieve en vaak indrukwekkende manier kennisgemaakt met de Eerste Wereldoorlog. Ze gingen in groepjes voor een studiereis naar Noord-Frankrijk bij Verdun, liepen in de loopgraven, zochten scherven en schroot in en op de oorlogsakkers en bezochten het museum in Romagne-sous-Monfaucon van oud-Eindhovenaar Jean-Paul de Vries.

Den Bosch e.o.