Volledig scherm
2018-03-15 18:00:00 © ANP

Ex-No Surrender-voorman Kuipers blijft vast

UpdateGRONINGEN (ANP) - Voormalig No Surrender-voorman Henk Kuipers (53) blijft in voorlopige hechtenis. Dat heeft de rechtbank in Groningen maandag beslist tijdens een niet-inhoudelijke zitting. Emmenaar Kuipers zit vast sinds zijn arrestatie december vorig jaar. Hij wordt verdacht van onder meer afpersing en het leiden van een criminele organisatie.

Kuipers is zwaar verbolgen over zijn kortstondige overplaatsing naar de zwaarder beveiligde gevangenis in Vught begin deze maand. Hij noemde het maandag in de rechtbank in Groningen ironisch een ,,tussentijdse vakantie". ,,Ik ben daar geplaatst om niks. Het was volslagen overbodig, wat een stunt."

Kuipers werd overgeplaatst naar een zwaarder beveiligde gevangenis na een anonieme melding dat er uitbraakplannen waren. Hij werd in allerijl overgebracht van de gevangenis in Leeuwarden naar de afdeling BPG (Beheersproblematische Gedetineerden) in Vught. Afgelopen vrijdag, dus na twee weken, werden de extra maatregelen toch weer opgeheven en Kuipers teruggeplaatst in een normaal regime.

Advocaat Roy van der Wal vroeg de hechtenis van Kuipers op te heffen. Volgens Van der Wal heeft het nu wel lang genoeg geduurd. ,,Er is ook altijd nog geen concreet zicht op een inhoudelijke behandeling van de zaak. Er is geen recidivegevaar, want Kuipers is geen lid meer van No Surrender. Het omslagpunt is nu bereikt", aldus de advocaat tijdens de niet-inhoudelijke zitting.

Begin juli legde Kuipers zijn functie als 'World Captain’ neer en is hij geen lid meer van de motorclub. Ook Ten V. heeft zijn lidmaatschap beëindigd.