Volledig scherm
Azzedine C. (L) spreekt tijdens een pro IS-demonstratie in de Haagse Schilderswijk © ANP

Familie terreurverdachte: Terreurafdeling Vught breekt ons ook

VUGHT - De terreurafdelingen in de Nederlandse gevangenissen zijn maar voor één ding gemaakt: 'het afbreken van de gedetineerden én hun geliefden'. ,,De Terreurafdeling is een verslindend monster, dat niet kijkt naar wie er binnenkomt voor ze haar tanden erin zet." Dat schrijft 'de familie van Abu Moussa' in een open brief op internet.

Abu Moussa, die in werkelijkheid Azzedine C. (33) heet, was één van de hoofdverdachte in het grote Haagse jihadproces. Hij werd in december tot zes jaar cel veroordeeld als lid van een criminele organisatie met terroristisch oogmerk. De groep Hagenaars zou hebben aangezet tot de gewapende strijd in Syrië. Azzedine's vrouw Imane B. kreeg in dat proces zeven dagen celstraf opgelegd, maar maakte geen onderdeel uit van de organisatie.

Azzedine C. werd al in de zomer van 2014 opgepakt, hij zit al geruime tijd vast op de terreurafdeling in de gevangenis in Vught. Op die afdeling geldt een extra streng regime, waar de gedetineerden tijdens hun rechtszaken steevast over klagen. Onlangs nog in een manifest van tientallen kantjes.

Geblindeerde bus
Nu hebben ook familieleden een brief geschreven. Daarin vertellen ze over de ellenlange procedures voor het bezoekuur (één uur per de week), waarbij ze meerdere keren door controlepoorten moeten en in een geblindeerde bus over het terrein worden vervoerd.

Azzedine's drie kinderen (een tiener en twee van jonger dan zeven jaar) mogen hem alleen een hand geven, dat geldt ook voor zijn vrouw en moeder. Veroordeelde en familie ontmoeten elkaar in een aparte betonnen kamer en worden gescheiden door een halfhoge muur. De gesprekken worden vanuit een aangrenzende kamer bekeken. Voor en na elk bezoek worden de bewoners van de TA gevisteerd: ze moeten zich uitkleden om te kijken of ze geen smokkelwaar bij zich hebben.

,,Wanneer iemand wordt gestraft, omdat hij een andere politieke mening heeft, betekent dat blijkbaar dat ook zijn kinderen, zijn moeder en de rest van zijn geliefden gestraft moeten worden. Zijn kinderen zijn een tijd niet meer mee geweest omdat ze niet meer aankonden. Waarom moet de band tussen ouders en kinderen worden geruïneerd?"

De familie vraagt zich ook af hoe het straks verder moet. ,,Wie krijgen we terug als hij vrij is? Is hij dan nog de vader van zijn kinderen? De zoon van zijn moeder? Wat willen ze van hem maken op de TA?" Volgens de briefschrijver heeft Azzedine C. vorige week, na veel verzoeken, zijn kinderen voor het eerst 'zonder tussenmuur' mogen zien.

Den Bosch e.o.