Fort Isabella  neemt deel aan de Nacht van de Nacht.
Volledig scherm
Fort Isabella neemt deel aan de Nacht van de Nacht. © John Schouten / PVE

Fort Isabella en gemeente Vught vieren met ‘Nacht van de Nacht’ de duisternis

VUGHT - Liefhebbers van duisternis kunnen zaterdag 27 oktober terecht op Fort Isabella in Vught. Zoveel mogelijk lampen worden gedoofd en maken plaats voor brandende vuurkorven, kaarslicht en livemuziek. 

De Stichting Fort Isabellakazerne houdt een gratis historische wandeling rondom Fort Isabella. Tijdens deze wandeling kun je onder begeleiding van een gids kennismaken met de monumentale vestingwallen rondom Fort Isabella.

Gids

Het gebied rondom Fort Isabella draagt tal van historische bijzonderheden. De gids vertelt bijvoorbeeld over het beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629 waaraan stormaanvallen op deze vestingwallen voorafgingen. De executie van Franse inwoners van ’s-Hertogenbosch in 1794 op de vestingwallen van Fort Isabella. Maar ook het schootsveld richting de Gement en de aanwezigheid van monumentale limietpalen worden toegelicht. Aanmelden kan door e-mail te sturen naar stichting@fortisabellakazerne.nl.

Om de schoonheid van de nacht te benadrukken en aandacht te vragen voor de gevolgen van lichthinder, organiseren De Natuur en Milieufederaties jaarlijks de Nacht van de Nacht. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land honderden activiteiten georganiseerd in het donker. 

Gemeente

Ook de gemeente Vught neemt deel door het doven van de lichten van het gemeentekantoor en het raadhuis en roept ook haar burgers op (overbodige) verlichting uit te schakelen of te verminderen tijdens de ‘Nacht van de Nacht’. ,,Door lichten te doven wordt energie bespaard. We stoten minder CO2 uit en beperken de negatieve effecten van lichthinder op gezondheid, natuur, dieren, etc. Dit past goed in de duurzaamheidsambities die de gemeente Vught heeft", aldus de gemeente. ,,Helemaal zonder licht kunnen we niet. Denk hierbij aan verkeer en vervoer in donkerte en veiligheid. Als in die situaties energiezuinige en gerichte (led)verlichting toegepast wordt, draagt dit ook weer bij aan het voorkomen van energieverspilling en genoemde negatieve effecten. De Nacht van de Nacht is een initiatief van natuur en milieufederaties.”