Volledig scherm
V.l.n.r. Dinah Mademoiselle (uit Japan), Sirine Ayadi en Lena Sam (beiden België) © Chris Korsten

Heupwiegende taferelen op Al-Dunya Dans Festival lust voor het oog

VUGHT - De 4de editie van het Al-Dunya Dans Festival is vrijdag begonnen. Tijdens het 3-daagse festival, dat plaatsvindt in De Speeldoos, demonstreren diverse internationale toppers hun kunsten op het gebied van oriëntaalse dans, oftewel Raks Sharq. Voor leergierige amateurs zijn er uiteenlopende workshops.

Zijn mond viel meerdere malen open van verbazing. Professor Dr. Hassan Khalil(79), een gerenommeerde leermeester aan de Academy of Arts in Caïro, was vrijdagavond een van de 4 juryleden tijdens een wedstrijd waaraan verschillende belly dance-grootheden deelnamen. "Het niveau is ontzettend hoog. De getoonde choreografie was over het algemeen prachtig. Maar ook de presentatie mocht er wezen. Niet bepaald een gemakkelijke opgave om in de jury te zitten", reageerde Khalil, die van te voren de workshop 'Egyptian Queen Cleopatra' had gegeven.

Uiteindelijk kreeg de gracieuze, uit Rio afkomstige, Aaminah al Abdallah de eerste prijs toebedeeld. "Ik beweeg me al zo'n 13 jaar op dit terrein. Als kind wilde ik al graag buikdanseres worden. Dat er Libanees bloed door mijn aderen stroomt, verklaart wellicht het één en ander. Wael Kfoury en Fadl Shaker zijn mijn muzikale helden.
Nee, ik verklap niet hoe oud ik ben. Dat tipje van de sluier licht ik liever niet op", sprak de winnares.

De tweede prijs ging naar Violetta de Neef, wier wieg in het Russische Nizhny Novgorod gestaan heeft. Sirine Ayadi, die gedeeltelijk haar roots heeft in Tunesië, pakte het brons.

Het festival gaat zaterdagochtend vanaf 09.00 uur verder met een drietal workshops, gevolgd door een spectaculaire dansvoorstelling. Die volgorde geldt eveneens voor de zondag.

Volledig scherm
De prijswinnaars: Violette de Neef (2de) Aaminah al Abdallah (1ste) en Sirine Ayadi (3de). © Chris Korsten
Volledig scherm
De deelnemers aan de wedstrijd op de vrijdagavond, met medeorganisator Isis Zahara (derde van rechts). © Chris Korsten
Volledig scherm
De Egyptische professor Dr. Hassan Khalil is een echte goeroe op het gebied van belly dance © Chris Korsten

Den Bosch e.o.