Spelende kinderen onder een nazivlag aan de gevel van de Nutsschool, de huidige L.W. Beekmanschool in Den Bosch.
Volledig scherm
Spelende kinderen onder een nazivlag aan de gevel van de Nutsschool, de huidige L.W. Beekmanschool in Den Bosch. © Erfgoed 's-Hertogenbosch

Intrigerende verhalen tijdens Open Joodse Huizen in Vught en Den Bosch

DEN BOSCH/VUGHT - In 1936 verhuisde de familie Trompetter van Den Bosch naar Vught, vader Mozes, moeder Vogeltje en hun zoontjes Nico en Hans. Ze namen hun intrek op Wilhelminalaan 19. Toen de Jodenvervolging begon, probeerden ze onder te duiken bij vrienden in de straat. Dat mislukte. Ze werden op transport gesteld en in Auschwitz vermoord. 

Dit is één van de verhalen over Joodse burgers uit Den Bosch en Vught die komend weekend worden verteld in het kader van het project Open Joodse Huizen. Dat gebeurt in voormalige woningen van Joodse ingezetenen die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter zijn vermoord. Op 29 en 30 april zijn een aantal van deze woningen open voor het publiek.  

Nutsschool

De ontroerende verhalen over de slachtoffers van de Holocaust zijn ook te horen in de Gereghthof in Vught en in Den Bosch in de voormalige synagoge (nu Toonzaal) én in de L.W. Beekmanschool, waar veel Joodse kinderen destijds onderwijs volgden en in oorlogstijd werden afgevoerd. Ter nagedachtenis aan deze kinderen wordt volgend jaar bij de school een 'Struikelsteen' geplaatst. Bosschenaar Joop van Dijk vertelt zaterdag en zondag over de school in oorlogstijd en de Joodse kinderen. Van Dijk is zelf ook van Joodse afkomst én voormalig directeur van de L.W. Beekmanschool, voorheen Nutsschool.   

Het volledige programma van Open Joodse Huizen is te vinden op de site www.sprekendeherinneringen.nl.

Lees vrijdag meer over het project Open Joodse Huizen in het Brabants Dagblad, editie Den Bosch. 

Volledig scherm
© Erfgoed 's-Hertogenbosch