Volledig scherm
Een dikke 1000 kinderen genieten jaarlijks van Jeugd Aktief Vught. De jeugdweek viert haar gouden jubileum. © Roel van der Aa

Jeugd Aktief al een halve eeuw een begrip in Vught

VUGHT - Verschillende edities genoten ze van een stralende zon maar andere jaren regenden ze de tent uit. Het maakten de deelnemers aan Jeugd Aktief Vught niets uit. Het succes van de jeugdweek werd de afgelopen vijftig jaar volgens voorzitter Sander Pieters nooit bepaald door het weer. 

Quote

Het is een traditie waar je gewoon bij wil zijn

Sander Pieters, Jeugd Aktief Vught

,,Het gaat om de bijzondere sfeer. Het is een vakantieweek voor de basisschooljeugd met een lange traditie", zegt hij. ,,Altijd met een thema dat de fantasie prikkelt. Een traditie waar je gewoon bij wil zijn." 

Het gouden jublileum wordt door de Stichting Jeugdweek Vught uitgebreid gevierd. Recent werden met oud-vrijwilligers herinneringen opgehaald. Afgelopen weekend vond er een groots symposium plaats dat bezocht werd door kindervakantiewerk-organisaties uit het hele land. 25 en 26 mei is het feestweekend met een receptie, reünie, kinderfestival en een feestavond waarvoor 1000 kaarten worden beschikbaar zijn. ,,En we zijn bezig met een klein jubileumboekje", aldus Pieters. 

Centraal

In 1968 werd de Jeugdweek officieel opgericht. De eerste editie vond een jaar later plaats in het centrum van Vught en later ook op andere plekken. Er namen 250 kinderen deel. De welgestelde mevrouw Fentener van Vlissingen - van Lanschot was lange tijd beschermvrouwe van de jeugdweek. Een halve eeuw verder dompelen zo'n 1100 kinderen zich onder in een fantasiewereld en wordt de Jeugdweek op één centrale plek gehouden, op het evenemententerrein aan de Willem de Rijkelaan (Stadhouderspark). 

Dit jaar vindt de spelweek plaats van 11 tot en met 17 augustus en staat de 'Legende van de stralende smaragd' centraal. De digitale inschrijving van de jeugdweek start 2 april en sluit op 13 mei. De formulieren kunnen op 26 mei tijdens het jubileumfestival tussen 11.00 uur en 15.00 uur worden ingeleverd. Eventuaal loten gebeurt tussen 15.00 en 16.00 uur. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement