Jos Brech voorgeleid in Eindhoven: advocaat wil graag praten, maar mag dat niet

VIDEOEINDHOVEN - Jos Brech is vrijdagochtend voorgeleid aan de rechter-commissaris op het politiebureau aan de Mathildelaan in Eindhoven. Die bepaalde dat de verdachte van de moord op Nicky Verstappen in alle beperkingen vast blijft zitten. 

Dat betekent dat Brech geen contact mag hebben met de buitenwereld. Advocaat Gerald Roethof vroeg de rechter-commissaris vrijdagochtend om de beperkingen eraf te halen, zodat hijzelf ook openlijk over de zaak kan spreken. 

,,Het Openbaar Ministerie komt met een persbericht, de rechtbank in Limburg komt met een persbericht en de nabestaanden hebben goede kanalen binnen de media'', zei Roethof vrijdagochtend na de voorgeleiding voor het bureau in Eindhoven. ,,Maar een zaak heeft altijd twee kanten. Op dit moment heeft u pas één kant van de zaak gehoord en mag ik u niks vertellen over de andere kant. En kan ik de zaak dus ook niet tot de juiste proporties terugbrengen.” Daarnaast zegt hij: ,,De zaak is al heel oud en er is al heel veel informatie over gedeeld.'' 

De rechter-commissaris ging daar echter niet in mee. Ook het verzoek van Roethof om Brech vrij te laten in afwachting van zijn strafproces werd niet ingewilligd. 

Niet in de koude kleren

Brech werd anderhalve week geleden opgepakt in Spanje en landde donderdagochtend op Schiphol. Daarna is hij ondergebracht in de gevangenis van Vught. Vrijdagochtend werd hij in een donker busje met geblindeerde ramen naar het politiebureau in Eindhoven gebracht. 

Over de toestand waarin hij de Limburger vanochtend aantrof wilde Roethoef weinig kwijt: ,,Maar u kunt voorstellen dat het bij niemand in de koude kleren gaat zitten als je in het buitenland als een soort terrorismeverdachte wordt aangehouden, met een privévliegtuig naar Nederland wordt gevlogen en voor het eerste verhoor overal voor het politiebureau televisiecamera’s ziet staan.”

Langer vast

De rechter-commissaris besloot donderdag al dat Brech 14 dagen langer vast blijft zitten. Normaal gebeurt dat tijdens het verhoor door de rechter-commissaris, maar in dit geval is ervoor gekozen om dat vooraf al te besluiten. Dat mag, als de verdachte binnen 24 uur wordt voorgeleid. 

In Eindhoven

De rechtbank in Limburg bevestigt tegenover het ED dat Brech in Eindhoven is voorgeleid. Dat is gedaan uit praktisch oogpunt: omdat Brech in de gevangenis in Vught wordt vastgehouden, en Eindhoven in de buurt is. 

Brech blijft vrijdagmiddag op het bureau aan de Mathildelaan, waar om 13.00 uur het eerste politieverhoor is begonnen. Over wat Jos Brech daarbij gaat verklaren en óf hij iets gaat verklaren, kan Roethof niks zeggen. Hij vertelde wel iets over hoe het verhoor ongeveer gaat plaatsvinden: ,,Dat verhoor zal worden opgenomen en in een aparte regiekamer wordt er meegekeken. Daar zal misschien ook een gedragsdeskundige bij aanwezig zijn om de rechercheurs te sturen.”

Na zijn verhoor zal Brech worden teruggebracht naar de gevangenis in Vught.

Volledig scherm
Advocaat Gerald Roethof staat de media te woord voor het politiebureau in Eindhoven. © Bert Jansen
Volledig scherm
Het politiebureau aan de Mathildelaan in Eindhoven. Inzet: Jos Brech. © Chiel Timmermans

Raadkamer

Als justitie Brech over twee weken opnieuw langer vast wil houden, moet de officier van justitie dat aanvragen bij de rechtbank. Drie rechters van de raadkamer bepalen dan of er genoeg bewijs is om Brech ook echt langer vast te houden.