Volledig scherm
Bokser Ben Bril. Foto: privécollectie via Nationaal Monument Kamp Vught

Kamp Vught krijgt unieke documenten van en over bekende joodse bokser Ben Bril

VUGHT - Nationaal Monument Kamp Vught krijgt woensdag van Steven Rosenfeld (New York, 1959) persoonlijke en unieke documenten en foto’s over en van de bekende joodse bokser Ben Bril (Amsterdam, 1912-2003).

Rosenfeld is journalist en achterneef van Bril. Hij kwam als kind bij de familie Bril over de vloer en schreef het boek ‘Dansen om te overleven’. Bril behaalde op 15-jarige leeftijd zijn eerste nationale titel als bokser en won achtmaal de Nederlandse titel in zijn gewichtsklasse. Van de 300 wedstrijden die hij bokste, verloor hij er slechts negen. Uit protest tegen de jodenvervolging in nazi-Duitsland weigerde hij deel te nemen aan de Olympische Spelen van 1936. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dook hij onder, maar werd verraden en opgepakt en afgevoerd naar de kampen Vught en vervolgens via Westerbork in september naar Bergen-Belsen.

In de kampen organiseerde hij op bevel van de SS bokswedstrijden. Pas in augustus 1945 keerde het gezin terug naar Nederland. Over zijn oorlogsjaren schreef de Amerikaanse journalist Steven Rosenfeld het boek ‘Dansen om te overleven’.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement