De bruine beuk (rechts) langs de A2 in Vught moet volgens de gemeente wijken voor herinrichting van het Maurickplein.
Volledig scherm
PREMIUM
De bruine beuk (rechts) langs de A2 in Vught moet volgens de gemeente wijken voor herinrichting van het Maurickplein. © copyright Marc Bolsius

Kapvergunning 'bruine beuk' Vught moet volgens natuurclubs in de prullenbak

VUGHT - Wat weegt zwaarder? Een betere verkeersafwikkeling, verhogen van de verkeersveiligheid en vergroten van een evenemententerrein óf behoud van een waardevolle bijna honderd jaar oude boom? Dat is het dilemma waar de bezwaarschriftencommissie Vught zich over mag buigen. Binnen zes weken volgt er een advies.

Voor de herinrichting van het Maurickplein en omgeving in Vught moeten volgens de gemeente Vught verschillende bomen het veld ruimen. De discussie over deze bomenkap spitste zich gisterenavond tijdens de bezwaarschriftencommissie met name toe op een 25 meter hoge Fagus sylvatica 'Atropunicea'. Een bruine beuk die na veel gepuzzel in 1997 de verbreding van de A2 overleefde, in redelijk tot goede conditie is en volgens experts nog zeker vijftien jaar mee kan. ,,De beuk vertegenwoordigt natuurwaarden, heeft een cultuurhistorische waarde en een esthetische en landschappelijke waarde", aldus Helmus Boons, voorzitter van Boom en Bosch en secretaris van Het Groene Hart Brabant. ,,Dat zijn zwaarwegende belangen om de beuk te behouden."