Volledig scherm
In de bibliotheek in Vught zijn al 'Mondriaantjes' te zien (foto: Marion Janssen - Quaadvliet) © Peter De Bruijn

Kinderen uit Vught laten fantasie de vrije loop bij werk van Mondriaan

VUGHT - Een rood-blauw-gele papegaai, het sterrenbeeld stier, paarden en een olifant in primaire kleuren. In de bibliotheek van Vught zijn sinds kort kleine schilderijen te zien. De werkjes zijn geïnspireerd op het werk van kunstschilder Piet Mondriaan. Ze zijn gemaakt door jonge leerlingen die wekelijks teken- en schilderles krijgen van Marion Janssen - Quaadvliet uit Vught. 

Volledig scherm
Marion en haar leerlingen en twee werken die later in Theater De Speeldoos komen. © Peter De Bruijn
Volledig scherm
Claire, Nynke en schilderlerares Marion Janssen - Quaadvliet bij hun 'Victory Boogie Woogie' © Peter De Bruijn


Vught en andere gemeenten in ons land staan dit jaar in het teken van de viering van het honderdjarig bestaan van kunstbeweging De Stijl. Een kunststroming waar onder andere Mondriaan deel van uitmaakte.

Onder het motto 'Mondriaan tot Vughts Design' zijn er onder meer lezingen, muziekvoorstellingen en exposities over de Nederlandse schilder te zien. Er is de komende tijd van alles in de gemeente te doen. Marion liet de kinderen in haar lessen kennismaken met Mondriaan.

,,Hij schilderde zo simpel mogelijk; abstract met vierkantjes en rechte lijnen en de primaire kleuren rood, geel, blauw en zwart met wit", weten Claire (12) en Nynke (11). ,,Hij heeft zijn laatste werk 'Victory Boogie Woogie' niet afgekregen." De twee hebben er voor hun 'ruit' op los gefantaseerd. Er zijn onder meer een teddybeer, een mobieltje, een koptelefoon, een hamburger, een echte speelkaart en nog meer te zien.

,,Het was een uitdaging om het drie maanden boeiend te houden. Mondriaan is toch wat saai voor ze", zegt teken- en schilderlerares Marion. ,,Je moet ze iets meer geven. Sommige jonge schilders wilden niet alleen maar kleuren van Mondriaan gebruiken. Ze wilden een drukker schilderij maken. De kinderen hebben hun fantasie goed gebruikt."