Volledig scherm
Thijn van de Sande schiet op de houten vogel in de Schutsboom. © Kees van der Zandt

Koningschieten voelt voor Sint Catharinagilde Vught als Olympische Spelen

VUGHT - De laatste zaterdag van augustus staat voor het Sint Catharinagilde uit Vught om de vier jaar in het teken van het koningschieten. De leden schieten dan op het gildeterrein aan de Reigersbosweg in Vught met een geweer op een houten vogel in een boom van ongeveer 14 meter hoog. De deelnemer die het laatste stuk van de vogel naar beneden knalt, wordt voor de komende vier jaar de Koning van het Sint-Catharinagilde.

De bijna 80-jarige Thijn van de Sande, die al 60 jaar lid is van het rode Vughtse gilde, viel die eer al drie keer te beurt. “In 1968, 1992 en 2012 werd ik koning. Er komt natuurlijk wel wat geluk bij kijken”, laat de vitale senior niet zonder trots weten, als hij in de pauze van zijn schietpartijen poseert bij het Koningschild. “Maar ik ben er uiteraard wel trots op en blij mee dat ik vandaag mijn titel als koning mag verdedigen. Want het koningschieten voelt voor ons gildebroeders toch wel een beetje als de Olympische Spelen. Het is ook één keer in de vier jaar en er wordt echt naar uitgekeken.”

De concentratie van de 15 deelnemende gildebroeders is dan ook optimaal en de spanning te snijden tijdens het koningschieten. De meeste deelnemers blijken van gevorderde leeftijd. “De vergrijzing is het grote probleem van de meeste gildes. Ook bij ons. De jeugd vindt het gilde over het algemeen oubollig en wil geen uniform meer dragen”, aldus Van de Sande. “We proberen wel leden te werven via bezoek aan scholen. Maar de respons valt zwaar tegen. Het doet me echt pijn dat zo weinig aanwas krijgen.”

Desondanks heeft Van de Sande het nog steeds naar zijn zin bij het Sint Catharinagilde in zijn woonplaats Vught. “Het gilde is voor mij een geweldige vrijetijdsbesteding en een mooi traditie die hopelijk in stand blijft.” In de 20ste ronde knalde Frank van Wetten, met het 292ste schot, de houten vogel volledig van de ongeveer 14 meter hoge schutsboom. De onttroonde Van de Sande had er weinig moeite mee dat hij zijn titel kwijt was. “Ik ben drie keer koning geweest en van mij mag vandaag iemand die titel van mij hoor. Ik gun dat mijn opvolger van harte.”

Volledig scherm
Thijn van de Sande poseert als titelverdediger bij het Koningsvaandel van het Vughtse Sint Catharinagilde. © Kees van der Zandt

Den Bosch e.o.