Volledig scherm
De technische recherche doet onderzoek aan de Scheifelaar in Veghel, na de liquidatie van Volkan Düzgün. © Bart Meesters

Man uit Vught beroept zich op zwijgrecht in rechtszaak geliquideerde Düzgün

* UPDATE 15.05 UUR * AMSTERDAM/VEGHEL - Op elke vraag van de rechters antwoordde de 22-jarige verdachte uit Vught dinsdag dat hij zich beroept op zijn zwijgrecht. Zelfs de vraag of het zijn stem was die op politietapes te horen was, liet hij onbeantwoord. Tegen de Vughtenaar werd dinsdag 22 jaar met aftrek geëist.


In de extra beveiligde Bunker in Amsterdam liet rechtbank Oost-Brabant zo'n vijf keer opnames horen. Volgens de verdediging stond lange tijd niet vast dat het de stem van zijn cliënt was, maar voor bijzonderheden moet hij wachten tot de zitting van woensdag. Op één van de tapes bevestigde de verdachte dat hij 'Volkan Düzgan', zoals de geliquideerde Veghelse kickbokser Volkan Düzgün werd genoemd, had vermoord. "En waarom? Omdat ik geld wil."

De verdachte werd in september 2013 opgepakt en zit sindsdien vast. Hij moet zich behalve voor de dodelijke schietpartij ook verantwoorden voor het bezit van ruim 8 kilo amfetaminen, ruim 200 gram hasj en de handel in drugs.​

In de rechtszaal en op de publieke tribune zaten onder meer familieleden en vrienden. Uit veiligheidsoverwegingen zijn de zittingen niet in Den Bosch maar in de extra beveiligde rechtbank De Bunker.

De vader van de geliquideerde Volkan Düzgün benut het spreekrecht, al zegt hij moeilijk onder woorden te kunnen brengen hoezeer hij door emoties is overmand. "De verdachte is slechts een stromannetje, ik wil weten wie erachter zit. Ik wil gerechtigheid."

Den Bosch e.o.